România, printre ţările UE cu riscuri crescute de mortalitate din cauza COVID-19

România, printre ţările UE cu riscuri crescute de mortalitate din cauza COVID-19

FOTO Mediafax

Şapte state membre UE, şi anume Bulgaria, Cehia, Croaţia, Malta, România, Spania şi Ungaria, înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care provoacă o „mare îngrijorare” şi riscuri crescute de mortalitate, avertizează Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform ultimului raport de evaluare a riscurilor întocmit de ECDC, acest grup de şapte ţări au „un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii „deja observată” sau „care ar putea surveni curând”, relatează AFP, preluat de Agerpres în pagina electronică.

Îngrijorarea faţă de evoluţia epidemiei în aceste ţări este generată în special de numărul mare de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor, în timp ce alte alte state europene înregistrează o creştere a cazurilor în rândul tinerilor, care au mai puţine riscuri de a suferi complicaţii, notează AFP.

Pe de altă parte, Cipru, Grecia, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Polonia şi Norvegia (stat care nu face parte din UE) sunt considerate a fi într-o situaţie epidemiologică stabilă, cu risc „redus” pentru populaţia generală şi „moderat” pentru categoriile de risc.

Potrivit directoarei ECDC, Andrea Ammon, „o mare parte a contaminărilor actuale este cauzată de reuniunile private, de mari mese în familie sau tot felul de întâlniri cu prieteni sau apropiaţi”. Această evoluţie nefavorabilă a epidemiei poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră „invulnerabili” şi „nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul”, a mai remarcat Andrea Ammon.

Joi, Comisia Europeană le-a cerut statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure, relevă Agerpres.

„Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a avertizat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare. Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate”, a insistat ea, citată de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Stella Kyriakides a semnalat că „în unele state membre situaţia este acum mai rea ca în martie”, iar cauza acestei evoluţii este faptul că „măsurile necesare nu au fost decretate, aplicate sau respectate corect”.

În acest context, Comisia Europeană a recomandat menţinerea carantinei de 14 zile în cazul persoanelor care sunt contacţi ai unui caz pozitiv de SARS-CoV-2, după ce câteva ţări au redus această perioadă la zece sau chiar şapte zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările