România, printre cele mai neproductive țări din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elveţia atrage investitori străini datorită legislaţiei prietenoase faţă de mediul de afaceri  Foto:Reuters
Elveţia atrage investitori străini datorită legislaţiei prietenoase faţă de mediul de afaceri Foto:Reuters

Rata productivității în România se află sub media UE, conform unui raport publicat astăzi(14 octombrie) de Comisia Europeană (CE). Absorbția fondurilor structurale ar trebui să fie o prioritate pentru politica economică din România, spune raportul CE.

Raportul Comisiei Europene, intitulat "Politica industrială: consolidarea competitivității" așază România pe ultimele locuri la capitolul "competitivitate industrială". Mai exact, productivitatea forței de muncă, calculată pe lucrător angajat în industria prelucrătoare are o rată mai mică decât media UE în România, Slovacia, Polonia, Slovenia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Portugalia, Estonia, Lituania, Letonia și Bulgaria.

Comisia Europeană explică și motivele nivelului slab de productivitate în UE: "Redresarea economică a UE este relativ lentă și rămâne fragilă. Aceasta se reflectă în înrăutățirea atmosferei în întreaga economie europeană. În plus, există riscuri clare generate de piețele financiare, creșterea prețurilor la energie și materii prime și necesitatea consolidării bugetare".

Comisia adaugă însă că industria UE "are potențialul" de a împinge economia europeană înapoi în creștere. Raportul CE oferă, de asemenea, și exemple pozitive. Irlanda, Țările de Jos, Austria, Finlanda, Belgia, Luxemburg și Suedia sunt competitive pe piața europeană, având un nivel de productivitate mai mare decât media UE.

„Încetinirea redresării (economice) ar trebui să ne încurajeze să plasăm competitivitatea și creșterea economică pe locul cel mai important în agenta politică. Avem nevoie de reforme structurale destinate să elibereze potențialul întreprinzătorilor, principalii factori de redresare," a declarat astăzi (14 octombrie) vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat.

România trebuie să absoarbă fondurile structurale

Conform raportului, România ar trebui să implementeze un număr de reforme structurale urgente care să contribuie la îmbunătăţirea semnificativă a mediului de afaceri național.

De asemenea, mai spune raportul CE, consolidarea eficienţei, eficacităţii şi independenţei administraţiei publice ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi implementarea politicilor, precum şi la absorbţia eficientă a fondurilor structurale.

Creșterea ratei absorbției fondurilor structurale ar trebui să fie o prioritate a politicii economice în România, pentru că aceasta ar ajuta la atragerea investițiilor necesare în infrastructură și în forța de muncă, fără a pune nicio presune pe bugetul național, spune raportul CE.

România și-ar putea debloca potențialul de afaceri și ar putea reduce costurile implicate în pornirea unei afaceri "prin îmbunătățirea mediului de reglementare", momentan foarte "greoi" și prin reducerea "semnificativă" a birocrației, mai arată raportul CE. "Mai mult," continuă raportul, "dezvoltarea infrastructurii transporturilor (în special a autostrăzilor) și comunicațiilor ar putea fi punctele-cheie necesare pentru atragerea de investiții și îmbunătăţirea competitivităţii în România".

Diferențe "considerabile"

Productivitatea medie a muncii în industria prelucrătoare variază de la aproape 125 % din valoarea adăugată brută per persoană angajată în Irlanda la sub 20 % în Bulgaria, mai spune raportul. Cota întreprinderilor inovatoare variază de la 80 % în Germania la 25 % în Letonia. Cel mai mare punctaj în ceea ce privește reglementarea avantajoasă pentru întreprinderi este deținut de Finlanda, iar Italia se situează pe ultima poziție.

Astfel, diferențele dintre statele membre sunt "considerabile", conform raportului. Comisia Europeană face recomandarea statelor membre să implementeze "rapid" politici de convergență pentru a aduce industriile naționale la un nivel "coerent" de competitivitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite