România pierde poziţia de primul partener economic al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

România pierde poziţia de primul partener economic al Republicii Moldova, asta după ce în perioada ianuarie-martie 2016 importurile de mărfuri spre Republica Moldova din Federaţia Rusă le-au depăşit pe cele din România, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), citate de independent.md.

Republica Moldova a exportat, în primele trei luni ale anului, în România mărfuri în valoare de peste 99 de milioane de dolari americani, cu peste 9% mai puţin decât în perioada similară a anului 2015, în timp ce exporturile României peste Prut au crescut până la aproape 100 milioane de dolari americani, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

De cealaltă parte, exporturile Republicii Moldova către Federaţia Rusă au scăzut considerabil, însă, importurile au crescut simţitor.

În ianuarie-martie 2016, pe piaţa moldovenească au ajuns mărfuri din Federaţia Rusă în valoare de aproape 158 milioane de dolari. Totuşi volumul importurilor este mai mic cu aproape 18% faţă de perioada similară a anului trecut. Republica Moldova a exportat pe piaţa rusă mărfuri în valoare de aproape 43 de milioane de dolari, cu 22% mai puţin decât în anul 2015.

În total, în perioada ianuarie-martie 2016, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de aproape 417 de milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2015 cu 14,5%. În acelaşi timp, importurile au ajuns la aproape 889 de milioane de dolari americani, în scădere cu aproape 8,9%, notează independent.md.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite