Romania, depunctata la "Agricultura"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nota proasta primita de Romania in Raportul pe tara la capitolul Agricultura pune clar sub semnul intrebarii capacitatea noastra de a face fata pietei concurentiale a Uniunii Europene dupa aderare.

Nota proasta primita de Romania in Raportul pe tara la capitolul Agricultura pune clar sub semnul intrebarii capacitatea noastra de a face fata pietei concurentiale a Uniunii Europene dupa aderare. Avand in vedere ca aproape 40 la suta din bugetul UE se duce pe subventiile pentru agricultori, si ca aderarea Romaniei inseamna subventii comunitare pentru circa zece milioane de fermieri in plus, este de inteles ca la acest capitol Comisia Europeana nu va face nici un fel de concesie in Raportul din aprilie, raport, care, in ultima instanta, poate duce la activarea clauzei de salvgardare. Mai avem cateva luni sa rezolvam o sumedenie de probleme in domeniul sanitar-veterinar.
Control veterinar insuficient
CE se arata ingrijorata de controlul veterinar insuficient al produselor care intra pe piata comuna, problema care nu va fi rezolvata decat prin constituirea punctelor de inspectie la frontiera si functionalizarea sistemului de identificare si inregistrare a animalelor. Raportorii nostri atrag aten-tia si asupra absentei unor unitati de colectare si neutralizare a cadavrelor de animale. Problema care doare cel mai tare, dar a carei solutionare ne-am asumat-o la semnarea Tratatului de aderare este inchiderea unitatilor de procesare neconforme. CE avertizeaza asupra "numarului extrem de ridicat de unitati neconforme si care nu au planuri de modernizare a activitatii".
Agentia de Plati figureaza doar pe hartie
Romania "nu a facut progrese reale" - dupa cum se arata in raport - in ceea ce priveste infiintarea Agentiei de Plati, responsabila pentru dezvoltarea rurala si pentru platile directe si adoptarea de masuri necesare politicii de piata. Dupa modelul caragialesc "este sublima, dar lipseste cu desavarsire", Romania a creat o baza institutionala pentru agentie, insa "asigurarea capacitatii administrative necesare este inca in faza de planificare", arata Raportul CE pe 2005. Un minus am inregistrat si la capitolul informare a fermierilor asupra schemelor de plati ale UE. Pentru ca Romania nu a finalizat Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole, exista pericolul ca tara sa nu aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional pana la data aderarii. Nici la punctul agricultura ecologica nu stam prea bine: structurile administrative exista, dar nu avem personalul necesar. De asemenea, exista inca din martie un Departament responsabil pentru implementarea regulilor cu privire la ajutorul de stat, dar el nu este inca operational. In acest moment, inca nu avem un sistem de raportare a preturilor nici pentru culturile arabile si nici pentru fructe si legume, iar infiintarea organizatiilor de producatori asumata e inca in faza de proiect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite