Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, râde pe seama parlamentarilor şi presei care au aşteptat imigranţii români: „Aşteptându-l pe Godot”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor şi jurnaliştilor care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, relatează „The Guardian” online.

Ion Jinga, ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor şi jurnaliştilor care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, relatează The Guardian online.

„Se pare că o nouă versiune a (piesei) «Aşteptându-l pe Godot» a fost reinventată de către o parte a presei britanice şi unii politicieni care aşteaptă cu disperare sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014”, a scris Jinga pentru „The Huffington Post”.

„Jurnalişti şi distinşi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton pe 1 ianuarie au descoprit că doar doi români au venit în Marea Britanie să profite de beneficiile anulării restricţiilor, iar amândoi (sic) au oferte ferme de lucru - unul pentru spălarea maşinilor, celălalt ca medic în Essex. Majoritatea covârşitoare a pasagerilor erau români care reveneau la muncă după ce s-au bucurat de Crăciun alături de familii, acasă, sau britanici care se întorceau de la schi în Carpaţi”, afirmă el.

Ambasadorul a mai afirmat că o „campanie media insultătoare împotriva românilor” a fost lansată de segmente ale presei britanice, fără să fie bazată pe probe. "Cei mai mulţi români care vin în Marea Britanie au muncit, nu au primit ajutoare. Pledăm în favoarea oamenilor oneşti, muncitori, care plătesc taxe şi contribuie la societate", a continuat el.

„Este foarte surprinzător să constatăm că atitudinile faţă de români au fost atât de uşor influenţate de opinii greşite şi părtinitoare”, a subliniat Jinga.

Articolul din „The Huffington Post” a fost revizuit, fiind eliminate referirile la politicieni, notează The Guardian. În ziua de Anul Nou, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne Keith Vaz şi un membru al acesteia Mark Reckless au declarat presei că au venit să observe procedurile care au intrat în vigoare. Ei au constatat că un avion era pe trei sferturi plin, majoritatea celor 146 revenind la muncă în Marea Britanie după ce au petrecut Crăciunul în familie.

Citeşte şi:

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite