Români care candidează la alegerile locale italiene (VI). Interviu cu Claudiu Viorel Cristea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Viorel Cristea

Diaspora românească, foarte numeroasă, numără însă foarte puţini aleşi locali de origine română. La ultimele alegeri, a crescut numărul de candidaţi, dar sunt încă rare cazurile în care aceştia au reuşit. În acelaşi timp, românii consideră că nu sunt suficient de bine reprezentaţi, dar sunt puţini cei care se înscriu pe listele electorale, pentru a putea vota.

Mai mult, faţă de candidaţii români există o mulţime de reticenţe, ceea ce descurajează şi mai mult implicarea în politică. Prin urmare, avem o voce foarte slabă, chiar şi în ţările cu comunităţi foarte mari, ca Italia sau Spania. Cei care se implică în politica locală sunt oameni curajoşi, care îndrăznesc să îşi asume o prezenţă publica cu multe responsabilităţi.

Vă propun să îl cunoaştem pe Claudiu Viorel Cristea, originar din Alba Iulia, candidat la alegerile locale din Piacenza, regiunea Emilia Romagna.

Ciprian Apetrei: Cum aţi ajuns să candidaţi la alegerile locale din Italia? Vă rog să ne vorbiţi despre parcursul dumneavoastră personal şi profesional.

Claudiu Viorel Cristea: Activitatile mele sunt legate sunt legate de mediul social, in colaborare cu Crucea roşie sau asociaţia Aps Cuore ets Piacenza, contribuind la rezolvarea unor probleme pe tema  contractelor de muncă şi găsirea unui loc de muncă în colaborare cu agenţii de recrutare a forţei de muncă, sau activităţi sportive, fiind director sportiv la o  societate, evenimente culturale organizate  împreună cu  alte asociaţii sau instituţii ale primăriei.

Începând cu anul 2017 am fost implicat în viaţa politică locală, fiind permanent  în legătură cu instituţiile din teritoriul piacentin.  A urmat înscrierea în partid şi propunerea de a candida pentru un post de   consilier, acceptată imediat. 

   

www

Trei motive pentru a vă vota.

C.V.C: În primul rând, doresc o colaborare strânsă între instituţiile locale şi comunitatea noastră, prezentă în teritoriu în număr mare şi care aduce o plus valoare acestui frumos oraş. Implicarea în viaţă socială şi culturală locală, demonstrând astfel că integrarea    este un fapt normal pentru comunitatea noastră. Eficienţa serviciilor instituţiilor administrative pentru toţi locuitorii oraşului.

În general, în Europa, românii se implica puţin în politica locală a ţarilor în care locuiesc. Credeţi că se vor mobiliza să vă voteze? Pe ce alte voturi vă bazaţi?

C.V.C: În general, noi românii ne implicam puţin în viaţă politică din ţara în care trăim, motivând acest lucru prin faptul că prezenţa noastră este tranzitorie. Anii trec şi ne dăm seama că viaţă nostra este aici, unde copiii au crescut şi se simt parte din comunitate. În timp, am devenit un punct important al economiei  locale, participând activ la plata taxelor locale, impozite etc

Candidatura nu este exclusiva pentru conaţionali, este pentru toţi cetăţenii oraşului, indiferent de naţionalitate şi religie.  Am mulţi prieteni cu dublă cetăţenie în rândul turcilor, macedonienilor, cu care am   o colaborare foarte buna.  Vedeţi dumneavoastră, sportul şi muzica doboară orice barieră şi ne aduc la acelaşi numitor comun,  eu am reuşit în decursul anilor să îmbin utilul cu plăcutul, antrenor al unei echipe de fotbal şi cântăreţ într un cor .     

331

Suntem deja la a doua generaţie de emigranţi. Copiii născuţi, în Italia, din părinţi români, sunt mai mult italieni sau români? Cum vedeti situaţia lor peste încă o generaţie, când îşi vor educa, la rândul lor, copiii?

C.V.C: Copiii născuţi şi educaţi în Italia se simt italieni (chiar daca acasă vorbim româneşte) ei nu fac diferenţe de etnie. Trebuie că noi părinţii să-i învăţam limba, istoria, şi tradiţiile, prin activităţi    social-culturale dar şi spirituale, aici biseric, asociaţiile, au un cuvânt mare de spus.   

Ce putem învăţa de la italieni? Ce îi putem noi învăţa pe ei?

C.V.C: Italieni sunt maeştri în comunicare, au respect ,sunt serioşi şi pun familia pe primul plan. Noi avem un curaj deosebit şi ştim să luam decizii, responsabili pentru cea ce   facem.

Sunt convins că prin colaborare şi formând o echipă reuşim împreună a merge înainte mano nella mano!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite