Româna, cea mai vorbită limbă pe şantierele Romei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După intrarea României în Uniunea Europeana, în Roma a crescut numărul românilor care lucrează în construcţii, mai ales la negru, informează ediţia online a jurnalului "Il

După intrarea României în Uniunea Europeana, în Roma a crescut numărul românilor care lucrează în construcţii, mai ales la negru, informează ediţia online a jurnalului "Il Messaggero".

Un studiu efectuat la Roma a evidenţiat că "numarul zidarilor a crescut de la 8.933, în 2006, la 17.475 în 2007". Cel puţin 20 de mii de români lucrează la negru şi nu sunt incluşi în statisticile oficiale.

"Sunt 56.895 de lucrătorii în construcţii în Roma şi în restul provinciei, 11.614 în plus faţă de anul 2006. Zidarii italieni care lucrează în capitală sunt în număr de 31.749, iar cei străini 25.146. Raportul numeric dintre conaţionali şi imigranţi este aproape egal şi chiar de anul viitor se poate inversa".

Majoritatea ajutoarelor de zidar vin din Europa (23.090), apoi din Africa (1.225), din America (576), din Asia (175) si din Oceania (36). Însă, românii angajaţi în construcţii romane sunt 17.475, 1.655 polonezi, 1.722 albanezi, 873 cetăţeni ai fostului URSS, 372 bulgari şi 278 cetăţeni ai fostei Iugoslavii.

Studiul subliniază cum "mulţi dintre zidarii români lucreză pe salarii mici, chiar şi 4 sau 5 euro pe oră şi fac parte din acea lume a invizibililor care trăiesc la marginile societăţii, în barăci, sub poduri, fără o locuinţă fixă şi fără recunoaşterea muncii desfăşurate."

Recordul zidarilor proveniţi din România îi aparţine Guidoniei şi s-a văzut că românii preferă să locuiască în partea de sud-est a capitalei (Tivoli, Fonte Nuova, Pomezia si Velletri).

Capitala Italiei, cât şi regiunea Lazio în care este situată, reprezintă locul unde se regăseşte majoritatea muncitorilor străini din domeniul construcţiilor, dintre care 13.000 şi-au stabilit reşedintele aici.

În zona VIII locuiesc 1.643 de lucrători străini, dintre care 1.125 sunt români, urmaţi de albanezi (156) şi de polonezi (58). Şi în zona XIX există 962 de muncitori străini a căror jumătate este reprezentată de români.

Statistic, urmează zona XX cu 641 de lucrători străini în sectorul construcţiilor, dintre care 249 sunt români şi zona XIII cu 559 de imigranţi, dintre care 339 sunt originari din România şi lucrează pe şantierele locale.

Zonele mai puţin populate de forţa de muncă străină sunt III, IX şi XVII. De asemenea, cartierele Castro Pretrorio, Nomentano, Trionfale, Prati, Parioli, Della Vittoria, Appio Latino sunt mai puţin vizate de imigranţii străini care vin să lucreze în domeniul construcţiilor.

În zonele principale, I, II şi III, care reprezintă centrul istoric al Romei, s-a descoperit un procent ridicat de constructori imigranţi, în ciuda condiţiilor de trai destul de costisitoare. Aceasta problemă este diminuată prin concentraţia mare de străini care se regăseşte într-un singur apartament, cu scopul de a reduce costurile de întreţinere. Astfel, 50 sau 60 de metri patraţi sunt împărţiţi de până la zece persoane.

În ceea ce priveşte contractele de muncă, 25,36% sunt part-time. Pentru a obţine toate documentele necesare funcţionarii legale a companiilor de construcţii, patronii înregistrează contractele de muncă pe program part-time, deşi angajaţii lucrează deseori full-time. Majoritatea muncitorilor au vârstele cuprinse între 35 şi 45, în timp ce 1.781 au mai puţin de 20 de ani şi 4.732 depăşesc 55 de ani.

Pentru a garanta lucrătorilor comunitari condiţii de egalitate în domeniul drepturilor şi obligaţiilor contractuale de muncă, autorităţile locale au semnat parteneriate cu sindicatele româneşti şi au deschis un sediu de corespondenţă la Bucureşti. A fost creat şi un ghişeu cu scopul de a ajuta muncitorii imigranţi din domeniul construcţiilor, mulţi dintre care acuză patronii că îi plătesc cu salarii mici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite