Roma. Angajaţii firmelor de pompe funebre au protestat în apropierea primăriei: „Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al angajatilor pompelor funebre la Roma FOTO AFP
Protest al angajatilor pompelor funebre la Roma FOTO AFP

Circa 2.000 de sicrie aşteaptă de săptămâni sau chiar luni să fie incinerate la Roma, o situaţie dramatică cauzată în cea mai mare parte de întârzieri de ordin birocratic şi care i-a determinat pe angajaţii firmelor de pompe funebre să protesteze vineri în faţa primăriei din capitala Italiei, relatează BFM TV, care preia AFP.

„Lansăm un apel către primarul Romei să pună capăt demersurilor necesare în prezent pentru obţinerea autorizaţiilor de incinerare”, a explicat pentru AFP Giovanni Caccioli, secretarul naţional al Federaţiei Italiene de Pompe Funebre, iniţiatoarea protestului.

Potrivit lui Caccioli, Roma înregistrează în fiecare an între 15.000 şi 18.000 de cereri de incinerare, iar, pentru obţinerea aprobărilor, familiile trebuie să urmeze un traseu sinuos şi chinuitor între administratorul cimitirului, societatea municipală AMA, care administrează cimitirele, şi starea civilă.

Acest traseu a devenit şi mai dificil în contextul pandemiei de COVID-19 din cauza creşterii numărului de decese şi restrângerii accesului la serviciile municipale.

„Este vorba despre o situaţie absurdă care prelungeşte termenele de aprobare. Durează în medie 35-40 de zile. Este o situaţie foarte gravă pentru o familie care tocmai trece prin doliu. Nu mai putem continua aşa”, a denunţat Giovanni Caccioli.

„Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”, au scris colegii săi pe coroane funerare.

Maurizio Tersini, administratorul unei firme de pompe funebre, estimează la 1.800 numărul de sicrie ţinute în camere frigorifice în aşteptarea incinerării.

Lorella Pesaresi, care şi-a pierdut în ianuarie soţul, testat pozitiv cu SARS-CoV-2 tocmai când ar fi trebuit să înceapă o chimioterapie, îşi prezintă calvarul, copleşită de tristeţe: „Se împlinesc trei luni de când aştept incinerarea soţului meu şi încă nu s-a făcut nimic. Nu e just!”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite