Roberto Saviano: Marea Britanie este cea mai coruptă ţară din lume

Roberto Saviano: Marea Britanie este cea mai coruptă ţară din lume

Roberto Saviano se află sub protecţia poliţiei 24 de ore din 24 în urma dezvăluirilor făcute despre mafia italiană FOTO Mediafax

Cea mai coruptă ţară din lume este Marea Britanie, susţine jurnalistul şi scriitorul italian Roberto Saviano, un fin cunoscător al crimei organizate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă v-aş întreba unde se află cel mai corupt loc din lume, mi-aţi răspunde că este în Afganistan, probabil în Grecia, în Nigeria sau chiar sudul Italiei. Eu vă spun, în schimb, că este în Marea Britanie“, a declarat Saviano la un eveniment literar desfăşurat la Hay-on-Wye, în Ţara Galilor.

În opinia sa, corupţia din Marea Britanie este generată de capitalul financiar.

„Nu este vorba de corupţia din administraţia publică, din poliţie şi nici din politică, ci de corupţia din sistemul economic. 90% din proprietarii de capital din Londra activează în paradisuri fiscale“, a explicat jurnalistul şi scriitorul italian, citat de „The Independent“.

„Insulele Jersey şi Cayman sunt porţile de acces în Europa pentru capitalul provenit din activităţi infracţionale, iar Marea Britanie este ţara care permite acest lucru“, a adăugat el.

În prezent, premierul David Cameron este supus unor presiuni uriaşe pentru reformarea paradisurilor fiscale din teritoriile britanice de peste mări.

Pe de altă parte, referindu-se la referendumul privind menţinerea sau ieşirea Marii Britanii din UE, programat la 23 iunie, Saviano consideră că o victorie a taberei pro-Brexit (pentru părăsirea UE, n. red.) va expune şi mai mult această ţară crimei organizate.

„Dacă Marea Britanie va părăsi UE, societăţi din Qatar, cartelurile mexicane şi mafia rusă vor obţine şi mai multă putere. HSBC (un grup bancar cu sediul la Londra, n. red.) a plătit deja administraţiei americane amenzi în valoare de 2 miliarde de euro fiindcă a spălat bani pentru carteluri şi companii iraniene. Avem dovada“, a spus el.

Roberto Saviano, în vârstă de 36 de ani, este autorul bestsellerului „Gomorra“, care descrie ororile şi „afacerile“ mafiei napoletane şi ale crimei organizate în general.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările