Roberta Metsola, aleasă la conducerea Parlamentului European

Roberta Metsola, aleasă la conducerea Parlamentului European

Roberta Metsola FOTO Arhivă

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, desemnată de PPE, a fost aleasă preşedintă a Parlamentului European (PE) din primul tur, marţi, cu 458 de voturi, ca succesoare a italianului David Sassoli, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alegerea candidatei desemnată de către Partdul Popular European (PPE) nu ridica îndoieli.

Potrivit unor acorduri încheiate în iulie 2019 între cele mai importante trei grupuri europarlamentare - creştin-democraţii din cadrul PPE, social-democraţii şi liberalii din cadrul Renew Europe -, acest „top job” urma să fie deţinut mai întâi de social-democratul David Sassoli, care a decedat marţea trecută, şi să revină apoi dreptei europene, în a doua parte a mandatului.

Roberta Metsola, care a împlinit 43 de ani marţi, în ziua alegerii sale, devine a treia femeie preşedintă a Parlamentului European, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Ea a avut trei contracandidaţi, pe naţionalistul conservator polonez Kosma Zlotowski, reprezentantul grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni (ECR), pe spaniola Sira Rego, reprezentant stângii radicale şi pe Alice Kuhnke, fost ministru al Culturii şi Democraţiei în Suedia, reprezentanta Verzilor.

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL/ PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a transmis, marţi, după alegerea Robertei Metsola ca preşedintă a Parlamentului European, că votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa şi pentru România, pentru că aceasta cunoaşte foarte bine situaţia din România, este o prietenă a românilor şi o apărătoare a statului de drept din ţara noastră.

„Roberta Metsola, candidata noastră, a Grupului PPE, tocmai a fost aleasă preşedintă a Parlamentului European încă din primul tur, cu o largă majoritate: 458 voturi. Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa şi pentru România. Roberta cunoaşte foarte bine situaţia din România, este o prietenă a românilor şi o apărătoare a statului de drept din ţara noastră”, a scris Siegfried Mureşan.

El a cotinuat: „Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieşit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanţei 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independenţa justiţiei”.

Potrivit europarlamentarului PNL, „la dezbaterile privind justiţia şi statul de drept din România pe care le-a avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieşit în stradă şi a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept”.

„România este Europa şi Europa este România. Corupţia este antiteza Uniunii Europene”, declara Roberta Metsola în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne în faţa ministrului Justiţiei de atunci, Tudorel Toader, spune europarlamentarul.

Siegfried Mureşan mai arată că alegerea Robertei Metsola ca preşedintă a Parlamentului European este o garanţie că Parlamentul va continua lupta pentru apărarea statului de drept şi a justiţiei peste tot în Uniunea Europeană. „Sunt convins că va reprezenta cu demnitate şi determinare Parlamentul şi că va fi în continuare o prietenă a României”, precizează Mureşan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările