Robert Fico respinge criticile privind imigraţia de la state care nu au vrut România în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul slovac social-democrat Robert Fico
Premierul slovac social-democrat Robert Fico

Statele care asigură graniţele externe ale spaţiului Schengen trebuie să protejeze frontierele în mod adecvat, a declarat premierul slovac Robert Fico, precizând că refuză să accepte critici de la lideri occidentali care au respins aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Premierul slovac a cerut statelor membre ale Uniunii Europene care constituie graniţele externe ale spaţiului Schengen să îşi facă datoria şi să nu deschidă frontierele oricui. El a adăugat că Guvernul slovac vrea să contribuie la soluţionarea crizei imigranţilor la nivelul UE, relatează The Slovak Spectator, în ediţia electronică de marţi.

„Suntem pregătiţi să cooperăm la nivelul poliţiei în ceea ce priveşte protecţia spaţiului intern Schengen“, a declarat Fico luni, după o reuniune extraordinară a Consiliului naţional de Securitate. „Vrem să facem presiuni asupra ţărilor de la frontierele externe ale Schengen să-şi facă datoria în mod adecvat şi să nu deschidă frontierele oricui“, a spus el.

Slovacia nu va ceda şi nu va accepta critici din partea unor lideri politici din vestul Europei, cărora nu le place abordarea statelor est-europene faţă de criza imigranţilor, a adăugat el.

„Dacă nu începem să spunem adevărul despre imigraţie, nu ne vom mişca niciodată din locul acesta“, a declarat Fico, citat de agenţia oficială TASR.

El a precizat că îi este greu să accepte critici de la ţări care nu au fost de acord cu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Fico a reiterat că Slovacia respinge introducerea cotelor obligatorii de imigranţi pentru statele UE, precizând că ţara sa este pregătită să-i ajute pe cei ale căror vieţi şi sănătate sunt în pericol.

„Dar nu vom asista la această nebunie primindu-i cu braţele larg deschise pe toţi, indiferent că imigrează din motive economice sau nu“, a subliniat premierul slovac. El a apreciat că imigranţii care au motive economice ar putea reprezenta 95% din solicitanţii de azil şi ar trebui trimişi înapoi în ţările de origine.

În acelaşi timp, Fico a criticat politicile UE privind imigraţia, care „incită (crima organizată) să continue activităţile legate de trafic de persoane“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite