Riscurile unei societăţi „orwelliane“ post-pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Sistemul Chinei bazat pe un scor de credit social şi programul ei de spionaj în masă erau considerate în Vest „orwelliane”. Acum, viitorului post-izolare întredeschide o fereastră către pericolele unui stat totalitar într-un moment de criză, scrie „The Guardian“.

Supravegherea în masă a permis Chinei să urmărească deplasările celor suspecţi de contagiere cu coronavirus şi să-i identifice pe cei cu care veniseră în contact. Când carantina s-a relaxat în oraşe precum Wuhan, au fost introduse aplicaţii pentru telefon care clasifică fiecare cetăţean printr-un cod colorat - roşu, galben sau verde - care indică riscul de contagiere şi determină cine are voie să călătorească sau să aibă acces la spaţiul public. Alte ţări au început să adopte tehnici similare. Coreea de Sud a fost lăudată pentru programul ei de testare în masă. Însă acel program se bazează pe un sistem intruziv de monitorizare, care se foloseşte de o combinaţie de date de localizare de la telefoanele mobile, filmări de la camerele de supraveghere şi istoricul cardurilor bancare pentru a reface traseele oamenilor.

Acum sunt privite ca asigurând instrumente esenţiale în lupta cu virusul.China a demonstrat cum se poate folosi tehnologia digitală pentru a impune controlul social. Democraţiile liberale adaptează aceste tehnici în propriile lor scopuri. UE are cea mai strictă legislaţie din lume pentru protejarea intimităţii. Ceea ce nu a împiedicat Comisia Europeană să le ceară companiilor de telecomunicaţii să-şi predea datele pentru a permite guvernelor să urmărească deplasările populaţiei mia ales în perspective ridicării izolarii. ”Acestea nu sunt vremuri normale şi există argumente solide pentru o poliţie mai intruzivă şi măsuri de supraveghere severe pentru limitarea pandemiei. Dar soluţiile temporare pentru anumite urgenţe au obiceiul de a deveni permanente. Să ne amintim de atentatele de la 11 septembrie 2001 care au generat o serie de politici de spionaj în masă devenite între timp noua normalitate”, avertizează The Guardian.

Guvernele şi companiile private folosesc de multă vreme datele de la telefoane pentru a urmări indivizi, însă practica a fost dintotdeauna contestată. Uşurinţa cu care datele au circulat între entităţi în timpul pandemiei ar putea indica o modificare a percepţiilor. Similar, disponibilitatea politicienilor de a face publice detaliile medicale private ale unor indivizi, de la listele cu persoane infectate publicate online în Coreea de Sud până la mesajul de pe Twitter al primarului din New York, Bill de Blasio, despre un individ bolnav de Covid-19, care a conţinut suficiente detalii pentru ca presa să-l poată da de gol, arată că se trece peste o linie până acum roşie. 

Moscova lansează un permis de trecere electronic

Moscova - epicentrul epidemiei noului coronavirus într-o ţară în care serviciile de sănătate sunt suprasolicitate - a lansat luni un sistem de permise informatice de trecere prin care consolidează controlul izolării, relatează AFP.

Acest permis - care poate fi obţinut printr-o cerere online pe site-ul primăriei - vizează deplasările cu maşina sau transportul în comun pentru a merge la serviciu, la un medic sau la casa de la ţară.

Moscoviţii se pot deplasa în continuare liberi la supermarket sau să-şi plimbe câinele. Însă primăria a avertizat că, dacă va fi necesar, va extinde sistemul şi la aceste deplasări pietonale în cartier.

Angajaţii municipali, militarii, judecătorii, avocaţii, notarii şi jurnaliştii sunt scutiţi de la acest sistem în deplasările lorprofesuionale. Emiterea permiselor a început luni şi urmează să fie implementată complet până miercuri.

Această măsură a fost anunţată vineri, într-un discurs televizat al primarului Moscovei Serghei Sobianin, odată cu oprirea activităţii tuturor întreprinderilor considerate neesenţaile.

Sobianin a anunţat o agravare a situaţiei săptămâna trecută, în pofida unor măsuri de izolare prealabile, care au obligat în opinia sa 75% din populaţie să rămână acasă. El a anunţat că se aşteaptă ca săptămânile viitoare să fie ”dificile”.

Adjuncta sa, Anastasia Rakova a anunţat că serviciile meddicale moscovite sunt în pragul unui colaps în acest oraş cu 12 milioane de locuitori, în care izolarea ordonată nu este respectată întotdeauna strict.

Francezii, mai refractari

O majoritate a francezilor (53%) se opune instalării obligatorii - la toţi deţinătorii de telefoane mobile - a unei aplicaţii care să-i avertizeze dacă s-au aflat în apropierea unei persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit unui sondaj Ifop, relatează AFP. Potrivit acestui sondaj, realizat pentru Fondation Jean Jaurès şi publicat sâmbătă, francezii sunt de acord cu posibilitatea unei aplicaţii de tip ”StopCovid” - pe care Guvernul o are în vedere - în vederea unei opriri a epidemiei prin urmărirea contactelor.

Simpatizanţii LREM al lui Emmanuel Macron sunt în majoritatea lor în favoarea acestui dispozitiv (62%), la fel ca simpatizanţii LR, în opoziţie (56%). Invers, 75% dintre simpatizanţii LFI ise opun, dar şi 57% dintre simpatizanţii PS/DVG şi 52% dintre simpatizanţii RN (extremă dreapta) al lui Marine Le Pen. În cazul în care francezilor li se propune instalarea unei asemenea aplicaţii în mod voluntar, 44% dintre persoanele chestionate ar instala-o pe telefonul mobil, în timp ce 45% nu ar face-o, iar 9% rămân indecişi.

O majoritate a francezilor se declară de asemenea în favoarea interzicerii, în localitate, a scuipatul de jos (95%), a ”obligaţiei de a-ţi acoperi faţa când strănuţi sau oricărei expulzări de salivă” (93%), dar şi a ”obligaţiei de a purta un dispozitiv de protecţie nazală şi bucală în timpul deplasării în spaţiul public în cazul persoanelor în vârstă de peste 10 ani” (79%) şi ”interzicerii de a ieşi să faci jogging între orele (locale) 10.00 şi 19.00” (68%). Sondajul a fost realizat asupra unui eşantion de 1.013 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de peste 18 ani, intervievată în perioada 8-9 aprilie prin chestionar autoadministrat, după metoda cotelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite