Rezultate parţiale Istanbul. Lovitură usturătoare pentru partidul lui Erdogan. Ekrem Imamoglu, noul primar al oraşului

Rezultate
parţiale Istanbul. Lovitură usturătoare pentru partidul lui Erdogan. Ekrem Imamoglu, noul
primar al oraşului

Ekrem Imamoglu FOTO EPA-EFE

Milioane de locuitori ai Istanbulului au votat, duminică, în cadrul unui nou scrutin pentru primăria oraşului, acesta având rolul simbolic al unui referendum pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi fiind un test pentru democraţia Turciei.

UPDATE După ce peste 99 la sută din sufragii au fost numărate, victoria candidatului din opoziţie, Ekrem Imamoglu, este clară. Acesta a obţinut 54,03% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, reprezentantul partidului de guvernământ AKP, Binali Yildirim, a fost votat de către 45,09% dintre alegători.

După numărarea a aproape 97 la sută din voturi, candidatul din opoziţie, Ekrem Imamoglu se plasează pe primul loc în alegerile pentru primăria oraşului Istanbul, cu 53,82 la sută din voturi, în timp ce Binali Yildirim, reprezentantul partidului de guvernământ AKP a obţinut 45,27 la sută din voturi, potrivit publicaţiei Daily Sabah, care citează agenţia Anadolu.

Prezenţa la vot a fost de 84,41 la sută. Yildirim l-a felicitat pe contracandidatul său, Imamoglu, pentru rezultatele preliminare.
 
În scrutinul de pe 31 martie, Imamoglu a obţinut 48,8 la sută din voturi, în timp ce pe Yildirim l-au ales 48,55 la sută dintre votanţi, potrivit cifrelor oficiale furnizate de Consiliul Electoral Suprem (YSK). 
 

De ce a fost anulat scrutinul anterior

 
Cele 13.000 de voturi în plus cu care Ekrem Imamoglu a câştigat primăria Istanbulului în martie nu au fost suficiente pentru ca Yildirim să-şi accepte înfrângerea. Partidul de la guvernare a susţinut că voturile au fost furate şi mulţi observatori din secţiile de vot nu fuseseră aprobaţi în mod oficial, determinând comisia electorală să ceară organizarea unor noi alegeri pentru primăria Istanbulului. Criticii spun că în spatele deciziei s-a aflat presiunea pusă de preşedintele Erdogan. 
 

De ce este rezultatul atât de important

 
Erdogan însuşi a fost ales primar al Istanbulului – oraşul său natal – în 1994. El a fondat AJP în 2001 şi a fost prim-ministru între anii 2003 şi 2014, după care a devenit preşedinte.
 
Însă încep să se observe probleme în AKP, care ar putea fi exacerbate în cazul în care partidul pierde aceste alegeri.
 
„Erdogan este extrem de îngrijorat“, a spus jurnalistul şi scriitorul Murat Yetkin. „El joacă orice carte are. Dacă pierde, indiferent cu cât, este sfârşotul ascensiunii sale politice din ultimul sfert de veac“, a adăugat el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: