Alipirea Crimeei la Rusia a fost votată de 96,6% din alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6% din alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter, relatează AFP.

UPDATE 09.00 „Rezultate definitive la referendum 96,6% pentru!”, a scris Aksionov. Parlamentul Crimeei se va reuni în cursul dimineţii pentru a aproba oficial candidatura Crimeei la integrarea în Rusia, sprijinindu-se pe acest referendum considerat nelegitim la Kiev şi în Occident.


Potrivit primelor rezultate parţiale, date publicităţii duminică seară, locuitorii din Crimeea au aprobat cu 95,5% din voturile exprimate alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale anunţate de preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.

La 20:00, ora locală (20.00 ora României) s-a încheiat votul la referendumul. Locuitorii din Crimeea au avut de ales între intrarea în componenţa Rusiei şi autonomia lărgită în componenţa Ucrainei. La referendum au participat în jur de 80% dintre crimeenii cu drept vot. Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea buletinelor de vor din jumătate din secţii, pentru alipirea Crimeii la Rusia s-au pronunţat 95,5% dintre alegători.

La scurt timp după încheierea procesului de vot, premierul separatist Serghei Aksionov a anunţat faptul că peninsula Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, în urma unei postări făcute pe contul personal de Twitter.

„Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă”, a precizat Aksionov.

Referendumul, denunţat de Kiev şi Occident, s-a desfăşurat în prezenţa trupelor ruse care deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, alături de miliţii separatiste.

Liderii de la Kremlin şi Casa Albă au avut o convorbire telefonică duminică seară în ceea ce priveşte subiectului referendumului. Vladimir Putin i-a spus lui Barack Obama că referendumul din Crimeea este „pe deplin conform” dreptului internaţional şi că o eventuală misiune a OSCE trebuie să vizeze întreg teritoriul Ucrainei.

„În pofida diferenţelor de apreciere, este necesar să caute împreună mijloace pentru a stabiliza situaţia din Ucraina”, a anunţat departamentul de presă de la Kremlin, fiind specificat faptul că discuţia la telefon dintre cei doi şefi de stat a avut loc la solicitarea părţii americane.

Cancelariile occidentale au anunţat că referendumul din Crimeea este considerat „ilegitim”. Reacţii oficiale rapide după încheierea procesului de vot au fost exprimate de liderii diplomaţiei de la Paris şi Roma, Laurent Fabius, respectiv Federica Mogherini. De asemenea, reprezentantul Marii Britanii, William Hague, a calificat referendumul din Crimeea drept „o farsă”.

Citeşte şi:

Ucraina acuză Rusia de invazie militară în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde

Ucraina acuză Rusia de „invazie militară“ în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde cu „toate mijloacele“ acestei „invazii“, transmite AFP.

Doneţk: militanţi proruşi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate ucrainene

Militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia, relatează AFP.

Soldaţii ucraineni vor rămâne în Crimeea, indiferent de rezultatul referendumului, anunţă Vitali Kliciko

Candidatul la alegeri prezidenţiale din Ucraina, fostul boxer Vitali Kliciko, a declarat, sâmbătă, pentru publicaţia germana „Bild”, că soldaţii ucraineni din Crimeea îşi vor menţine poziţiile şi după referendumul din 16 martie, indiferent de rezultatul acestuia, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite