Rezultate europarlamentare. Scoruri bune ale extremei drepte în Austria şi Belgia

Rezultate europarlamentare. Scoruri bune ale extremei drepte în Austria şi Belgia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz

Conservatorii cancelarului austriac Sebastia Kurz s-au clasat pe primul loc, iar extrema-dreaptă, pe locul al treilea în alegerile europarlawemntare de duminică. În Belgia s-a înregistrat o creştere a extremei drepte flamande şi a ecologiştilor.

Cu 34,5% din voturi, formaţiunea conservatoare a cancelarului Sebastian Kurz, OVP, avansează cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2014 şi pare aproape de a realiza cel mai bun scor înregistrat vreodată de un partid la scrutinul european de la aderarea Austriei la Uniunea Europeană în 1995, conform acestor estimări difuzate de principalele media austriece şi care au o marjă de eroare de 2,5 puncte procentuale.
 
Pe poziţia a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, scădere de jumătate de punct procentual.
 
Afectat de scandalul Ibizagate, Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreapta, fost partener de coaliţie al OVP, se plasează pe locul al treilea, cu un procent de 17,5%, un recul de peste două puncte procentuale.
 
Rata de participare la vot a înregistrat o creştere puternică, conform primelor estimări. Aceasta a fost de 45,4% în 2014.
 
Dacă aceste rezultate se vor confirma, Kurz pare să nu fi fost afectat de scandalul care a provocat săptămâna trecută căderea coaliţiei pe care a format-o cu FPO în urmă cu 18 luni. El ar urma să înregistreze un scor mai bun chiar şi decât la alegerile legislative din octombrie 2017, unde partidul său a obţinut 31,5% din sufragii.
 
Kurz se va confrunta luni cu o moţiune de cenzură depusă de ecologiştii din opoziţie şi care ar putea să treacă dacă FPO şi SPO o vor vota, o posibilitate pe care cele două partide nu au exclus-o.
 
Coaliţia dintre OVP şi FPO s-a destrămat după difuzarea la 17 mai a unei înregistrări video realizate în 2017 pe insula spaniolă Ibiza, în care liderul formaţiunii de extremă-dreapta, Heinz-Christian Strache, se arăta dispus să ofere licitaţii publice importante în schimbul unor finanţări oculte.
 
Sondajele la ieşirea de la urne publicate după închiderea colegiilor electorale în Belgia la ora locală 14:00 (12:00 GMT) indică o creştere a extremei drepte flamande (Vlaams Belang) în Flandra şi a ecologiştilor atât flamanzi (Groen) cât şi francofoni (Ecolo) în întreaga ţară, transmite Reuters.
 
În Belgia s-a desfăşurat duminică un triplu scrutin, respectiv alegeri legislative, regionale şi pentru Parlamentul European.
 
Sondajele la ieşirea de la urne pentru alegerile legislative arată în Flandra o menţinere pe primul loc a naţionaliştilor flamanzi din partidul N-VA, deşi acesta ar pierde voturi faţă de alegerile anterioare, aparent în favoarea extremei drepte (Vlaams Belang). Verzii din Groen ar înregistra de asemenea o creştere notabilă.
 
Pe de altă parte, în sudul francofon Partidul Socialist (PS), al fostului premier Elio di Rupo, ar fi cel mai votat, conform unui sondaj realizat de Universitatea Liberă din Bruxelles pentru radioteleviziunea RTL, cu circa 20,5% din sufragii, urmat de formaţiunea liberală (MR), a actualului premier Charles Michel, cu 18%.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: