Rezultate alegeri Franţa. Macron şi Le Pen, pe primele locuri în exit-polluri. Melenchon, învingător în teritoriile de peste mări. Alte şase scenarii posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale de duminică sunt unele dintre cele mai imprevizibile din istoria modernă a Franţei. Dintre cei 11 candidaţi, patru sunt cotaţi cu şanse să ajungă în turul al doilea de pe 7 mai: Marine Le Pen (Frontul Naţional, extrema dreaptă), François Fillon (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron (En marche!, centru) şi Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise, stânga radicală).

Centristul Emmanuel Macron şi lidera forţelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, potrivit unui exit-poll realizat în prima jumătate a zilei şi citat de postul de radio şi televiziune de limbă franceză belgian RTBF.

Macron conduce cu 24% din voturi, fiind urmat de Le Pen cu 22%, potrivit exit-poll-urilor realizate în prima jumătate a zilei.

Fostul premier conservator Francois Fillon ar întruni 20,5% din voturi, în timp ce liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon s-ar bucura de 18% din voturile francezilor. 

Vă prezentă posibile confruntări pentru turul doi, unele care dau fiori Europei. 

Macron-Le Pen. Acest duel este în continuare cel mai probabil, având în vedere cele mai recente sondaje, după ce mult timp preşedintele Frontului Naţional l-a devansat pe liderul En Marche!. Nu ar fi o surpriză  dacă Marine Le Pen s-ar clasa pe primul loc mai ales după discursurile sale privind imigraţia şi combaterea terorismului, după atacul de joi seara. 

În acest caz, Emmanuel Macron va fi următorul preşedinte al Republicii, beneficiind de transferul de voturi din partea stângă a electoralului şi a centriştilor. Marine Le Pen ar trebui să poată să atragă voturi de la conservatorul François Fillon.

Le Pen- Fillon. O calificare a lui François Fillon în turul doi nu mai pare o imposibilitate în ultimele zile , chiar dacă scenariul depinde de un colaps total al lui Emmanuel Macron. Atacul de joi seara i-a permis să arate în timpul discursului său de vineri că fostul premier are statura unui om de stat capabil să facă faţă ameninţării teroriste.

 Experienţa sa ca prim-ministru ar juca în favoarea sa, precum şi capacitatea sa de a forma un guvern puternic. El ar trebui să iasă câştigător clar în al doilea tur de scrutin dacă va trebui să o înfrunte pe Marine Le Pen, beneficiind de voturile alegătorilor lui Emmanuel Macron şi Benoît Hamon.

Macron-Fillon. Chiar dacă puţine sondaje dau o asemenea finală, ea nu este imposibilă, mai ales că Fillon, conservator, era pe un trend ascendent în ultimele zile. În acest caz, şansele de câştiga ar fi aproximativ egale pentru cei doi, iar Emmanuel Macron ar trebui să joace în finală pe cartea probităţii morale în faţa contracandidatului său care este vizat de mai multe scandaluri financiare şi care îşi declară simpatia faţă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Macron-Mélenchon. Acestă finală devine interesantă deoarece ar fi pentru prima dată în istoria alegerilor din Franţa când dreapta şi extrema dreaptă sunt excluse din turul doi. Un duel cu liderul „Franţei Nesupuse“ nu ar fi simplă floare la ureche pentru Emmanuel Macron, a cărui victorie ar fi mai puţin clară decât dacă ar avea-o adversară pe Marine Le Pen.

Fillon-Mélenchon. Cum nimic nu este imposibil, un astfel de meci ar implica un colaps combinat al celor doi favoriţi –Macron şi Le Pen-  şi o revenire fără precedent a extremei stângi, Jean-Luc Mélenchon a fost mult timp pe locurile patru cinci în sondaje. Acestă variantă ar fi un eşec teribil pentru lidera extremei-drepte, care s-ar vedea învinsă şi de un candidat al sistelului politic tradiţional şi de unul venit din afara sistemului şi cu un program baza pe reforme radicale de extremă-stânga. 

Le Pen-Mélenchon. Ar fi un adevărat tsunami politic. În acest joc extrem, Jean-Luc Mélenchon prevalează, beneficiind de un plus de simpatie faţă de Marine Le Pen. Dar  victoria lui Jean-Luc Mélenchon ar ridica problema viitoarei majorităţii guvernamentale.  

Niciun sondaj nu arată că lidera Frontului Naţional ar putea învinge vreun contracandidat în turul al doilea, iar şansele să se întâlnească cu Melenchon, în faza finală a prezidenţialelor, într-o confruntare între extreme, a speriat şi pieţele şi ar fi un scenariu groaznic pentru Franţa.

Ar fi un „scenariu apocaliptic", iar caştig de cauză ar avea, în turul al doilea, Melenchon, susţin analiştii politici. Fostul premier francez Alain Juppe a spus că o asemenea confruntare ar fi precum „ciuma împotriva holerei“, iar fostul candidat prezidenţial din anii 2002, 2007 şi 2012 Francois Bayrou a caracterizat o asemenea confruntare ca una dintre „Hugo Chavez francez“ şi „Donald Trump francez“.

Melenchon, învingător în teritoriile franceze de peste mări

Potrivit publicaţiei La Libre Belgique, candidatul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon a ieşit învingător în teritoriile de peste mări, unde votul s-a încheiat.

Potrivit postului de televiziune RTBF, Melenchon a ieşit pe primul loc la St Pierre şi Miquelon, cu 35,45% din voturi, fiind urmat de Marine Le Pen, cu 18,16% şi Macron (17,97%). 

În Martinica, Mélenchon a ieşit, de asemenea, pe primul loc, cu 27,36% din voturi, fiind urmat de Emmanuel Macron (25,53%) şi François Fillon (16,85%.

În Guyana, Melenchon a câştigat cu 24,72% din voturi, urmat de Marine Le Pen cu 24,29% din voturi, şi Emmanuel Macron cu 18,75%. În Guadelupa, Macron s-a clasat pe primul loc cu 30,32% din voturi, urmat de Melenchon cu 23.99% şi François Fillon cu 14,87%.

Publicaţia belgiană notează că aceste rezultate ar trebui să fie luate cu precauţie deoarece alegătorii francezi din teritoriile de peste mări votează în mod tradiţional candidaţii la stânga. Rezultatele votului din aceste teritorii nu sunt, de obicei, reprezentative pentru restul electoratului francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite