Revoluţie în educaţie în Olanda: şcolile  „Steve Jobs“, fără manuale şi caiete, doar cu iPad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe şcoli folosesc iPad-uri, însă ce-ar fi dacă întreaga experienţă educativă ar fi oferită pe tabletă? Acesta este planul unor noi şcoli care se deschid în Olanda: acolo nu va exista tablă, cretă sau orar. Oare acesta este sfârşitul sălii de clasă, se întreabă „Der Spiegel“.

11 şcoli denumite „Steve Jobs“ se vor deschide în august în Amsterdam şi în alte oraşe olandeze. Aproximativ 1.000 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani, vor urma cursurile acestor şcoli, fără a se folosi de caiete, manuale sau ghiozdane. Fiecare elev, însă, va avea propriul iPad.

În noile şcoli nu vor exista planuri de lecţie, stilouri, programe, profesori la catedră, şedinţe cu părinţii, note, zile fixe de cursuri sau vacanţe. În cazul în care un copil preferă să se joace la iPad în loc să înveţe, nu va fi nicio problemă. Copiii vor fi cei care aleg ce să înveţe, în funcţie de ce curiozităţi au.

În Breda, un oraş de lângă Rotterdam, se fac deja pregătiri şi totul va culmina, la 13 august, când are loc deschiderea oficială. Şcoala „Steve Jobs“ va fi deschisă de la 7.30 dimineaţa, până la 18.30 seara, în fiecare zi de lucru. Copiii pot veni şi pleca când vor, atâta vreme cât sunt prezenţi în intervalul 10.30 – 15.00. Clădirea este închisă doar de Crăciun şi de Anul Nou. Familiile îşi pot lua copiii în vacanţă când vor şi niciun elev nu are de ce să fie îngrijorat că pierde lecţii, deoarece lecţiile tradiţionale sunt complet inexistente.

Ce facem noi acum va părea perfect normal în 2020“, spune directorul şcolii din Breda, care înainte a condus o şcoală ce avea în dotare doar trei computere. Aritmetica, citirea şi compunerea sunt subiecte atinse în şcoala elementară. Caligrafia a fost trecută pe planul doi, considerată drăguţă, dar complet lipsită de relevanţă. La fiecare şase săptămâni, profesorii, elevii şi părinţii decid împreună ce se va doreşte pentru următoarea perioadă de învăţare. Se întâlnesc ori la şcoală, ori au o sesiune prin Skype.

Conform unui sondaj realizat de publicaţia olandeză „De Volkskrant“, toate partidele politice din parlament susţin ideea acestui tip de şcoală, cu o singură excepţie: formaţiunea de extremă dreapta Geert Wilders, care vrea să vadă „mai multă structură“ în sala de clasă.

„Mişcarea aceasta a devenit de neoprit. Aş fi foarte dezamăgit dacă nu vom avea cel puţin 40 de şcoli «Steve Jobs» până anul viitor“, spune cercetătorul olandez Maurice de Hond, cunoscut pentru afinitatea sa pentru viaţa digitală. Fiecare şcoală este finanţată din bani publici şi este deschisă oricărui copil. Părinţii care nu-şi permit un iPad vor primi un ajutor bănesc dintr-un fond de solidaritate.

Dacă aceste şcoli au, cu adevărat, dreptul să se cheme „Steve Jobs“, este îndoielnic, iar organizatorii se aşteaptă să fie contactaţi de avocaţii Apple. „Însă noi ne dorim să-l cinstim pe Steve în acest fel“, spune de Hond.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite