Revoluţia de la Kiev: Vitali Kliciko, comandantul cetăţii de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însufleţiţi de liderul opoziţiei Vitali Kliciko, protestatarii din Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei, Kiev, au ridicat adevărată fortăreaţă din saci cu zăpadă îngheţată.

Manifestanţii au ridicat noi baricade, în noaptea de miercuri spre joi, în locul celor demontate de forţele de ordine. Multe dintre acestea au fost construite din saci umpluţi cu zăpadă, aşezaţi unul peste altul şi stropiţi cu apă, care a îngheţat instantaneu, făcând înlăturarea sacilor aproape imposibilă. Mulţi protestatari păzesc noile construcţii, care pe alocuri au şi cinci metri, sub ochii sutelor de poliţişti ce au rămas în zonă. 

Aproape în fiecare seară, Vitali Kliciko, liderul mformaţiunii de opoziţie UDAR, vine în rândul manifestanţilor. După refuzul preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, de la Vilnius, de a semna acordul de asociere cu UE, Berlinul lucrează acum pentru a-l pregăti pe campionul mondial de box să-l bată pe Ianukovici în alegerile prezidenţiale din 2015.

BERLINUL ÎL „ANTRENEAZĂ“ PE KLICIKO

Partidul lui Kliciko, Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reformă (UDAR), înfiinţat în 2010, a devenit recent membru observator al PPE. Birourile PPE de la Bruxelles şi Budapesta formează personalul UDAR pentru desfăşurarea activităţii parlamentare şi oferă sprijin în dezvoltarea unei structuri de partid la nivel naţional. 

image

De Kliciko (foto dreapta) se ocupă Ronald Pofalla, directorul cancelariei federale, care întreţine de ani întregi legături cu membri ai opoziţiei din Europa de Est. Vitali poate conta pe Angela Merkel pentru a face presiuni asupra preşedintelui Ianukovici, cu scopul de a se asigura că acesta nu-i va sabota candidatura la alegerile prezidenţiale. 

Protestele de la Kiev au intrat în a patra săptămână, iar joi, aproximativ 70.000 de persoane au plecat din Liov, Ternopil şi Ivano-Frankivsk pentru se alătura demonstranţilor din capitala ucraineană.


Citeşte mai multe despre protestele din Ucraina:

Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri

Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni.

FOTO Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE.

Ianukovici se teme de lovitură de stat. Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru „tentativă de preluare a puterii”

Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP. "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.

„The New York Times“: Oligarhii care trag sforile la Kiev. Interesele ascunse din spatele protestelor din Ucraina

Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev.

FOTO VIDEO Ucraina: sute de mii de oameni au cerut demisia preşedintelui. Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Kiev, Ucraina. Aproape jumătate de milion de oameni a blocat capitala ucraineană cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Protestatarii au dărâmat monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic.

Ion Petrescu, analist militar: Zidul Berlinului s-a mutat la Kiev

Moş Nicolae a reinstituit oficial limba română, între Prut şi Nistru. Şi meritul revine, în întregime, patrioţilor din Chişinău. Astfel, teoria imperială răsăriteană, care propovăduia existenţa "limbii moldoveneşti"  a fost spulberată precum Zidul Berlinului. Numai că acesta a renăscut la... Kiev.  Generând riscuri printre care se află şi incredibila, dar posibila secesiune a părţii vestice a Ucrainei.

A început vânătoarea de manifestanţi la Kiev

Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze o listă cu numele studenţilor susceptibili de participare la manifestaţii proeuropene şi împotriva puterii, scrie „Ukrainska Pravda“.

Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Ucraina îşi schimbă istoria

De câteva zile, Kievul este din nou pe prima pagină. Este trendy să zici că ai fost măcar o dată în viaţă prin Ucraina, că ştii bine unde este Piaţa Independenţei, să afirmi cu convingere despre divizarea ţării în câteva zone de influenţă şi să aştepţi să vezi cum se termină jocul început pe 29 – 30 noiembrie.

VIDEO Ce vor protestatarii de la Kiev: „Nu am avut niciodată o ţară a noastră! Ianukovici nu este preşedintele nostru“

Protestele de la Kiev au mobilizat peste 300.000 de oameni frustraţi că preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, a refuzat apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius. În timp ce Primăria oraşului a fost ocupată de protestatari, Ministerul de Interne a decis să deplaseze în Kiev trupe militare din Crimeea.

La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

Rating-urile preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici şi a liderului partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, practic s-au egalat, potrivit rezultatelor sondajului de opinie realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Boxerul Vitali Kliciko a pus stăpânire pe parlamentul de la Kiev

Aproximativ 20 de deputaţi ai partidului Udar (Lovitura), condus de boxerul ucrainean Vitali Kliciko, au petrecut noaptea în sala de şedinţe a Parlamentului, a cărei activitate a fost împiedicată, începând de marţi, pentru a denunţa încălcarea regulilor de vot, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite