Revolte anti-fiscale în Franţa

Revolte anti-fiscale în Franţa

Ultimii ani au fost marcaţi de proteste intense ale francezilor faţă de politicile autorităţilor de la Paris

Executivul francez  se confruntă cu o adevărată „revolă anti-fiscală. În Bretania aceastǎ „revoltǎ” a luat forma unei manifestaţii violente împotriva unei „eco-taxe”, iar sîmbǎtǎ un manifestant şi-a pierdut un braţ în înfruntǎrile cu poliţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unii manifestanţi au venit arborând bonete roşii, simbolul unei alte revolte fiscale din Bretania ce a avut loc în secolul al XVII-lea. 

Guvernul socialist este în cǎutarea unor noi surse financiare pe fond de deficit bugetar grav. Mǎsurile anunţate într-o primǎ fazǎ, de naturǎ sǎ-i taxeze pe micii depunǎtori, ar fi adus un surplus de 600 de milioane de euro, dar în faţa protestelor, ministrul Economiei Pierre Moscovici a anunţat cǎ se renunţă la aceast proiect. 

Mai rǎmân însǎ celalţi nemulţumiţi: şoferii de camione vizaţi de o „taxǎ ecologicǎ” pe carburant, precum şi cluburile de fotbal şi jucǎtorii care nu considerǎ just sǎ se vadǎ impozitati la nivel de 75 la sutǎ. Fronda fiscalǎ va cunoaşte o nouǎ formǎ de expresie la sfârşitul lunii noiembrie când cluburile de fotbal au decretat o zi de grevǎ. 

Liderii cluburilor de fotbal vor fi primiţi joi de preşedintele François Hollande în cǎutarea unui... teren de înţelegere. În acest context, şeful statului francez, François Hollande, scade la 26% opinii pozitive la adresa sa şi a stilului de guvernare. 

Este un record negativ în toată istoria preşedinţilor Republicii Franceze. Jean-Marc Ayrault, primul ministru, scade şi el în sondaje. Totuşi un ministrul din cabinetul Ayrault  creşte necontenit. E vorba despre ministrul de Interne Manuel Valls, care în ultima vreme a avut luari de poziţie dure la adresa romilor din România şi Bulgaria.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările