Reuters: NATO şi ţările occidentale sunt în perioada de negare. Vladimir Putin, un maestru al minciunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin. FOTO AP
Vladimir Putin. FOTO AP

O jurnalistă a Reuters, Masha Gessen, a publicat pe blogul personal, de pe platforma agenţiei de ştiri, o analiză în care susţine că Vladimir Putin ar putea fi oprit doar prin trecerea la sancţiuni foarte dure şi angajament militar real în zonele tensionate.

Pentru mai mult de şase luni de când Rusia a anexat Crimeea, politicienii occidentali şi analiştii s-au întrebat ce se poate face pentru a-l opri pe Vladimir Putin pentru ca acesta să bată în retragere. Este o întrebare greşită, susţine jurnalista agenţiei de ştiri Reuters, iar deciziile luate în urma numeroaselor discuţii nu au avut succes, deoarece s-au bazat pe faptul că reprezentanţii statelor occidentale ar putea realiza ceva printr-o asemenea abordare.

„Putin a fost întotdeauna un maestru al minciunii în spaţiul public” precizează Masha Gessen, iar „în ultimele şase luni s-a folosit de această abilitate a sa pentru a joc de-a prinselea în Ucraina. Este un joc pe care Occidentul îl pierde”.

Politicienii din vest au ascultat doar acea parte a declaraţiilor lui Putin care le-a convenit. Astfel, aceştia au susţinut cel mai probabil Rusia a invadat Ucraina pentru a-şi proteja interesele strategice ale Kremlinului; nevoia unui „stat-tampon” între această ţară şi NATO. De asemenea, au alimentat uneori îngrijorările lui Putin în ceea ce priveşte etnicii ruşi din Ucraina.

Şi în acest moment Putin este cel care dirijează jocul. Un exemplu este reacţia administraţiei ruse după ce Petro Poroşenko a susţinut că s-a ajuns la un acord privind un armistiţiu. Astfel, Moscova a respins declaraţia părţii ucrainene, purtătorul de cuvânt al lui Putin afirmând că nu s-a ajuns la un armistiţiu pentru că Rusia nu este parte din conflict.

De asemenea, Occidentul pare a nu fi îngrijorat de mişcările pe care le face Rusia din punct de vedere militar: exerciţii şi manevre militare în diferite zone din Rusia, testarea unei rachete cu vârf de nuclear, chiar dacă un asemenea test a fost interzis printr-un tratat bilateral ruso-american în 1987.

Interesant este şi modul în care o parte importantă mass mediei ruse prezintă situaţia din prezent: o ciocnire a civilizaţilor, o confruntare dintre stilul rus şi cel occidental.

„Există anumite lucruri care pur şi simplu nu pot fi schimbate; mintea unui despot este un asemenea lucru”, adaugă Gessen.  Occidentul speră că acţiunile sale îl pot schimba pe Putin. Negocierea cu preşedintele rus, încercarea de a-i ghici mutările, recunoaşterea anumitor concesii prin care este urmărită „domolirea lui” se bazează pe o presupunere falsă. „Realpolitikul în această situaţia este o minciună”

Ce se poate face pentru rezolvarea situaţiei?

„În primul rând, folosirea întregului arsenal de sancţiuni economice şi politice – încercarea de a lua sancţiuni treptat nu este o soluţie bună”, precizează jurnalistul Reuters, adept al unei reacţii oarecum radicale.  

În al doilea rând, după luarea deciziei de a lua sancţiuni cât mai drastice trebuie să fie asigurată protecţia celor din zonele cu probleme: Ucraina şi ţările baltice. Această a doua condiţie presupune înarmarea Ucrainei luarea unei poziţii active de descurajarea în zona baltică, decizie care presupune un angajament militar efectiv.

„Este probabil ca niciuna din aceste decizii să nu-l oprească. Dar, cel puţin ne poate conferi nouă o soluţie de a nu ne prăbuşi în abisul minciunii şi al neputinţei”, încheie Gessen care speră că până la urma Putin va fi influenţat într-un mod pozitiv şi constructiv pentru NATO şi ţările europene.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite