Italia: Noi restricţii pentru persoanele nevaccinate. Acces la transportul public doar în baza certificatului verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE / Proteste împotriva certificatului verde în Italia
FOTO: EPA-EFE / Proteste împotriva certificatului verde în Italia

Italia a înăsprit miercuri restricţiile impuse persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19, limitându-le accesul la o serie de servicii şi făcând vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de lucrători în sectorul public.

Potrivit măsurilor care vor intra în vigoare pe 6 decembrie, persoanele nevaccinate nu vor putea să intre în cinematografe, restaurante şi la evenimente sportive, a anunţat guvernul italian, transmite Reuters.

Vaccinarea obligatorie, deja în vigoare pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, va fi extinsă pentru personalul din şcoli, poliţişti şi militari, începând din 15 decembrie.

Totodată, guvernul italian înăspreşte condiţiile pentru obţinerea certificatului verde. Persoanele nevaccinate nu vor mai putea obţine documentul în baza testelor negative.

Italienii se aşteptau la mare parte dintre aceste restricţii, în urma discursurilor miniştrilor din ultimele zile. Surpriza a venit din decizia guvernului de a condiţiona accesul la transportul public urban de prezentarea certificatului verde. Acest lucru va fi dificil de aplicat, având în vedere aglomeraţia din autobuze şi metrouri la orele de vârf.

Pentru accesul la mijloacele de transport în comun, Green Pass-ul va fi disponibil şi pentru cei cu test negativ, nu doar pentru cei vaccinaţi, a precizat guvernul.

Durata valabilităţii certificatului verde va fi redusă de la un an la nouă luni, se mai arată în comunicatul guvernului.

În ultimele săptămâni, în Italia au avut loc proteste ca urmare a extinderii obligativităţii certificatului verde la toate locurile de muncă. Demonstraţiile, care tind să fie relativ mici, dar frecvente, au devenit o privelişte obişnuită în centrul oraşului Milano, la Roma şi nu numai. Cel mai mare protest de acest tip, organizat la Roma pe 8 octombrie, a atras aproximativ 10.000 de persoane. 

Numărul de infecţii zilnice în Italia se ridică la aproximativ 10.000 în prezent, cu aproximativ 80 de decese pe zi. În aceeaşi perioadă a anului trecut, erau raportate aproximativ 20.000 de cazuri şi sute de decese în fiecare zi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite