Respingerea Macedoniei de Nord de către UE stârneşte frustrare în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeana

Prim-ministrul macedonean Zoran Zaev a fost pus într-o situaţie dificilă atunci când perspectiva deschiderii discuţiilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE a devenit sumbră.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a opus deschiderii negocierilor penru aderarea Macedoniei de Nord şi Albaniei la UE.

Respingerea venită din partea UE a trimis un mesaj întunecat în Balcani - către Kosovo, Bosnia şi chiar Serbia şi Muntenegru, acestea din urmă fiind de ani de zile în negocieri.

Aşteptările erau foarte mari

Opunerea franceză şi-a bătut joc, practic, de speranţa macedonenilor că schimbarea numelui ţării ar deschide uşa spre aderare la Uniunea Europeană. De 27 de ani, Grecia a respus numele Macedonia din cauza regiunii sale cu aceeaşi denumire. Disputa s-a încheiat la sfârşitul lui ianuarie, după un acord negociat cu greu şi o serie de voturi dificile.

În special pentru tinerii macedoneni, această respingere vine ca o lovitură dură, zădărnicind aspiraţiile tinerei generaţii de a face parte din comunitatea europeană. 

Guvernul deja a plătit preţul şi nu-şi va duce la bun sfârşit mandatul de cinci ani, fiind organizate alegeri anticipate în luna aprilie a anului viitor.

„Nimeni de aici nu a crezut că vom deveni stat membru mâine, dar eram pe deplin pregătiţi pentru negocieri”, a spus Ivana Tufegdzik,  parlamentar din coaliţia de guvernare.

„Atât de mulţi prim-miniştri şi preşedinţi europeni au spus că acordul pentru schimbarea numelui, referendumul şi schimbările constituţionale vor deschide uşa spre UE. Chiar şi preşedintele Macron a spus acest lucru într-o filmare adresată poporului macedonean”.

Cei mai afactaţi sunt tinerii din rândul populaţiei. Aceştia ar putea considera că viitorul lor nu mai este în ţară şi ar putea exacerba declinul populaţiei, ca urmare a emigrării.

„Este devastator pentru oamenii care sperau că vom avea schimbări rapide”, a spus Blazhen Mileski, care lucrează cu grupul de tineret Reactor.

„Vom vedea mai multe acţiuni directe ale tinerilor de a pleca, de a merge în UE şi a locui acolo. Oamenii nu ştiu clar ce vrea UE de la noi. Tinerii îşi vor vedea viitorul în afara ţării, pentru că nu văd o cale spre integrarea în UE”.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a catalogat opunerea Franţei ca „o greşeală istorică”, avertizând că va compromite influenţa UE în Balcanii de Vest.

Rusia e cu ochii pe oportunitate

Deja există consecinţe. Liderul partidului care a câştigat cele mai multe voturi în alegerile parlamentare recente din Kosovo a sugerat eliminarea Ministerului pentru Integrare Europeană. Şi Serbia ar putea semna un acord de liber schimb  cu Uniunea Economică Eurasiatică ()EAEU), dominată de Rusia, fără să se îngrijoreze prea mult cu privire la urmări.

Moscova a adus de multă vreme în discuţie posibilitatea de a invita Albania şi Macedonia de Nord pentru a face parte din EAEU - lucru respins imediat de Zaev.

Toate partidele politice din Macedonia de Nord insistă că rămân concentrate pe începerea negocierilor de aderare la UE. Şi confirmarea aderării la NATO, care ar trebui să ajungă în următoarele luni, va fi o consolare semnificativă.

Însă negocierile de aderare la UE ar fi trebuit să ofere o structură pentru a aduce Macedonia de Nord sub domnia statului de drept. Şi câtă vreme Emmanuel Macron rămâne la putere în Franţa, este greu de întrevăzut cum ar putea fi iniţiate aceste discuţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite