Republica Moldova, următoarea ţintă a lui Vladimir Putin? Kremlinul foloseşte şi Biserica pentru a influenţa situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să nu fiţi surprinşi dacă Kremlinul va stârni o criză artificială în Moldova, şi aceasta în timp ce atenţia occidentală  e fixată pe Ucraina, scrie „Wall Street Journal“. Kremlinul foloseşte şi instituţia Bisericii pentru a influenţa situaţia din republicile foste sovietice, remarcă „The New York Times“.

În această săptămână  se împlinesc zece ani de la aşa-zisul referendum din Transnistria în care 97,2% din locuitori au cerut ca regiunea să fie anexată de Rusia.

Pentru a marca această ocazie, Evgheni Şevciuc, aşa-zisul preşedinte al Transnistriei - pe care nici Moscova nu o recunoaşte în mod oficial ca stat - a emis un decret prin care solicită anexarea deplină.

De altfel, Putin a ţinut până acum chestiunea la sertar, deşi este puţin probabil ca Şevciuc să fi emis un asemenea decret fără aprobare de la Kremlin. Mass-media rusească  se entuziasmează deja la ideea anexării. Pentru ideologii Kremlinului, orice parte a Europei cu vorbitori de limbă rusă aparţine patriei - mamă.  Aproximativ o treime din cei 500.000 de rezidenţi ai Transnistriei sunt de etnie rusă.

Şi, pe măsură ce teatrul politic din jurul decretului de anexare a escaladat, Vladimir Putin şi-a încordat muşchii militari în Transnistria. În luna august, Moscova a organizat un exerciţiu cu aproximativ 400 de militari ruşi.

Exerciţiile şi decretul lui Şevciuk sugerează că Vladimir Putin testează reacţia Occidentului în eventualitatea unei mutări viitoare. Acesta este motivul pentru care SU A şi liderii europeni trebuie să transmită Moscovei că orice efort de a permanentiza ocuparea Transnistriei va fi tratat ca o încălcare ilegală a suveranităţii Republicii Moldova, subliniază WSJ.

Sutanele loiale Moscovei

Publicaţia americană „ New York Times“ scrie despre modul în care Kremlinul foloseşte instituţia Bisericii pentru a influenţa situaţia din republicile foste sovietice. În cazul Republicii Moldova, sutanele loiale Moscovei, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, Vladimir, precum şi episcopul de Bălţi, Marchel, „unelte de blocaj a oricărei rute euro-atlantice”, fac „front comun cu pionii politici” ai Kremlinului, Igor Dodon sau Renato Usatîi, susţine cotidianul new-yorkez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite