Republica Moldova a plătit pentru vaccinul chinezesc CoronaVac mai mult decât pentru serurile autorizate în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul chinezesc CoronaVac
Vaccinul chinezesc CoronaVac

Republica Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac după negocieri cu producătorul chinez Sinovac, în condiţiile în care acesta a cerut iniţial 15 dolari. Preţul este de aproape 7 ori mai mare decât cel al unei doze de AstraZeneca.

Pe lângă cei 13,5 dolari plătiţi pentru o doză de CoronaVac, guvernul de la Chişinău trebuie să achite încă 27 de dolari de persoană pentru un curs de vaccinare, scrie TV8.

În comparaţie, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Africa) şi 14 dolari (pentru Uniunea Europeană). Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca şi costă între 2 dolari şi 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepţionat recent cele 100.000 doze de vaccin Sinovac – achiziţionate prin contractare directă, însă autorităţile din sănătate refuză să spună care este costul acestora.

Într-o notă informativă, Centrul pentru Achiziţii Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidenţialitate, care s-ar referi şi la preţ.

Moldova a recepţionat până în prezent 613.970 de doze de vaccin anti-covid din diferite surse, mare parte venind ca donaţie din partea României.

Pe 2 mai, s-au împlinit două luni de la debutul campaniei de vaccinare în Republica Moldova. În această perioade, 17 097 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin.

De la începutul campaniei de vaccinare şi până acum au fost administrate 147 315 doze de ser anti-COVID-19, arată datele platformei de vaccinare.

Harta vaccinării arată că în municipiul Chişinău au fost administrate cele mai multe doze de vaccin – 42 650 de doze. Autorităţile raportează 8 doze de vaccin administrate la Tighina.

Cel mai puţin s-au vaccinat locuitorii din Găgăuzia, unde au fost administrate doar 34 de doze de ser. Şi la Basarabeasca e mic numărul de imunizări – 860.

În Republica Moldova procesul de imunizare împotriva SARS-CoV-2 a început la 2 martie. Primele vaccinuri au fost disponibile din donaţiile oferite de România, peste 200 de mii de doze de AstraZeneca. Ulterior, Republica Moldova a beneficiat, la fel, de donaţii de ser anti-COVID-19 AstraZeneca prin Platforma COVAX, apoi Statele Unite au oferit doze de Pfizer.

Donaţii de vaccin au fost şi din partea Emiratelor Arabe Unite, din partea Rusiei, care a oferit Sputnik V, dar şi de la compania chineză Sinopharm.

Spre sfârşitul lui aprilie, Republica Moldova a cumpărat primele doze de vaccin - 100.000 de seruri CoronaVac, produs de Sinovac din China.

Astfel, Republica Moldova a recepţionat în total 613 970 de doze de vaccin, doze suficiente pentru a imuniza 10 % din populaţie.

Campania naţională de vaccinare va avea 3 etape, acestea fiind stabilite în baza disponibilităţii vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova. În prima etapă au fost vaccinaţi lucrătorii din instituţiile medico-sanitare, a personalului şi beneficiarilor din cadrul azilurilor şi centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Acum, Republica Moldova este în etapa a doua de vaccinare, când se vor vaccina adulţii cu vârsta mai mare de 60 ani şi comorbidităţi, angajaţii sistemului educaţional şi structurilor de menţinere şi asigurare a ordinii publice, apărării şi securităţii statului. Etapa a treia este destinată vaccinării populaţiei generale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite