Republica Moldova, indecisă între Rusia şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii Republicii Moldova sunt încă indecişi între Rusia şi Europa, se arată într-un sondaj IMAS realizat în perioada 8-19 noiembrie, pe un eşantion de 1.128 de persoane.

Potrivit acestui sondaj, 44% din respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Europa, iar 43% optează pentru o apropiere de Rusia, se arată în sondajul realizat la comanda agenţiei IPN. Dacă s-ar organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 51% din respondenţi ar vota pentru, iar 36% împotrivă. Doru Petruţi, directorul IMAS, a explicat că indicatorul ce ţine de intenţia de vot pentru Uniunea Europeană are o evoluţie foarte specifică, pentru că de-a lungul vremii el a avut evoluţii şi sub 40%, şi peste 40%, şi a avut foarte multă influenţă asupra agendei principalilor politicieni.

Uniunea Vamală, un concept vag

Directorul IMAS a subliniat că indicatorul pentru Uniunea Vamală ascunde foarte multă teamă, foarte multă frică. “Oamenii nu vor să supere, de fapt, Federaţia Rusă, neştiind neapărat ce însemnă Uniunea Vamală. Reprezentările despre Uniunea Vamală sunt destul de vagi şi se asociază în general cu doua sau trei elemente: gaz, locuri de muncă, cam ce-au folosit partidele în comunicarea politică” a menţionat acesta.

În ceea ce priveşte aderarea la NATO, 50% din respondenţi sunt împotrivă şi 27% sunt pentru. Doru Petruţi a remarcat totuşi că numărul celor care se declară în favoarea aderării la NATO a crescut datorită campaniei unor partide politice care promovează acest obiectiv. Totodată, 50% dintre respondenţi ar fi foarte îngrijoraţi dacă Rusia ar încerca să invadeze Republica Moldova, 21% dintre ei ar fi îngrijoraţi într-o oarecare măsură, iar 24% nu ar fi îngrijoraţi deloc.

Parlament cu cinci partide

Potrivit unui alt sondaj IMAS, realizat în perioada 8-19 noiembrie, pe un eşantion de 1128 de persoane din 81 de localitaţi, doar cinci partide ar putea intra în Parlament după alegerile din 30 noiembrie, respectiv: PCRM cu 19,6%, PLDM cu 17,2%, PDM cu 14,2%, Partidul „Patria” cu 8,7% şi PL cu 8,5%. Petruţi a subliniat că electoratul pierdut de PCRM a migrat spre partide de alternativă precum Partidul „Patria” sau Partidul Socialiştior. La capitolul încredere în liderii politici, pe primele locuri se află Iurie Leancă (40%) şi Dorin Chirtoacă (38%), fiind urmaţi de Marian Lupu (33%), Igor Corman (31%), Vlad Filat (28%), Vladimir Voronin (28%), Renato Usatîi (27%) şi Mihai Ghimpu (20%).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite