FOTO Reportaj din Slaviansk: „De ce la Kiev sunt lasaţi să protesteze, iar peste noi e trimisă armata?”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre numeroasele filtre militare, de-a lungul drumului spre Slaviansk, în huruit de elicoptere ce survolează regiunea, populaţia civilă se pregăteşte să sărbătorească Paştele. Anul acesta sărbătorile se suprapun unor evenimente tumultoase pentru orăşelul din estul Ucrainei de mărimea Buzăului.

Magazinele funcţionează în regim de urgenţă, cu program redus, băncile sunt închise de câteva zile şi doar câteva bancomate eliberează bani. 

Clădirea primăriei-Rada-rămâne în continuare ocupată de militari proruşi înarmaţi. La fel şi sediul poliţiei locale şi alte câteva puncte strategice. 

În faţa clădirii administrative, Anatoli Millevoi, vice-preşedintele „comitetului de organizare a referendumului din Slaviansk” a declarat pentru „Adevărul”: „Suntem în continuare optimişti că vom putea organiza un referendum pentru această regiune. Vom avea mai multe opţiuni, una de alipire la Federaţia Rusă, alta de autonomie regională şi, în funcţie de discuţiile din următoarele zile, opţiuni cu privire la organizarea politică pe termen scurt dar şi pe termen lung.” 

„Nu suntem ruşi. Suntem localnici, din banii noştri sprijinim aceşti soldaţi. Dacă ne dadea Rusia bani dormeam la hotel nu pe saltele în clădri, nu?”

În drum spre centrul oraşului, cei câţiva trecători care se încumetă să iasă au păreri diferite cu privire la evenimentele recente. „Cei mai mulţi oameni nu sunt de acord cu această ocupaţie. Aş spune că undeva la 30% sprijină trupele proruse. Problema e că noi, ceilalţi, nu protestăm. Ne e frică. Avem familii, copii...” , a mărturisit Alexei.  

Nu de aceeaşi părere sunt şi oamenii adunaţi în faţa secţiei de poliţie. Aceştia gătesc sau aduc mâncare constant pentru soldaţii baricadaţi în sediul forţelor de ordine. Sunt vizibili deranjaţi faptul că se pune prea mare accent pe suportul Moscovei. „Nu suntem ruşi. Suntem localnici, din banii noştri sprijinim aceşti soldaţi. Dacă ne dadea Rusia bani dormeam la hotel nu pe saltele în clădri, nu?”, mă întreabă retoric Ielizaveta, o tânără de 22 de ani. 

Lipsa de organizare e vizbilă, ierarhiile nu sunt foarte clare. Cu fiecare pas pe care îl faci printre cauciucuri şi saci de nisip, ţi se spune să nu fotografiezi. Ca apoi, cineva să vină şi să-şi contrazică „camarazii” şi să-ţi permită accesul şi fotografiatul. Pe zidurile din jurul clădirilor ocupate se pot zări afişe atât în rusă cât şi în engleză. 

image

Cel mai popular slogan - NU FASCISMULUI! e inscripţionat peste tot. Oamenii resimt un dispreţ puternic faţă de evenimentele recente din Kiev. În acelaşi timp se simt discriminaţi. Consideră că cei de pe Maidan au mai mult drept să protesteze decât ei şi asta nu e corect. „Suntem aici să ne spunem părerea. La fel ca şi cei din Kiev. De ce ei sunt lasaţi să protesteze, iar peste noi e trimisă armata?”, întreabă Slavici, un ocupant al clădriilor din centrul oraşului. 

Într-adevăr, armata ucraineană, sosită acum câteva zile în Slaviansk şi în regiunile vecine, a creat un val de proteste în rândul populaţiei civile. Au fost întâmpinaţi de o rezistenţă civilă destul de puternică, conform diferitelor postări de pe reţele sociale. O parte din soldaţi s-au predat şi au arborat steagurile Federaţiei Ruse, conform surselor locale. Ulterior, administraţia de la Kiev a confirmat că au fost „confiscate” 6 transportatoare blindate militare iar soldaţii ce s-au predat vor „suferi consecinţele în confomitate cu regulamentul militar”. Însă nu toţi soldaţii sunt gata să se predea. Câţiva, printre care şi o unitate staţionată în apropiere de oraşul Kramatorsk, cu care am reuşit să vorbim, au declarat că „nu se vor preda niciodată”. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite