Remaniere guvernamentală în Polonia în urma alegerilor europene

Remaniere guvernamentală în Polonia în urma alegerilor europene

Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

Premierul conservator polonez Mateusz Morawiecki şi-a remaniat marţi Guvernul, în urma alegerii mai multor miniştri în Parlamentul European (PE), relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între cei şapte noi membri ai Cabinetului - numiţi în funcţie de către preşedintele Andrzej Duda - se află, la Ministerul Finanţe Marian Banas, la Ministerul Afacerilor Interne Elzbieta Witek, la Ministerul Familiei, Muncii şi Protecţiei Sociale Bozena Borys-Szopa, iar la Ministerul Educaţiei Naţionale Dariusz Piontkowski.
 
Jacek Sasin devine vicepremier în urma plecării lui Beata Szydlo, fosta şefă a Guvernului, aleasă în PE cu un scor-record.
 
Noii miniştri urmează să deţină funcţiile doar timp de câteva luni, în contextul în care în octombrie urmează să aibă loc alegeri legislative.
 
În cazul în care ar rămâne la putere după acest scrutin, în care conservatorii au şanse mari să obţină o victorie, ministrul Finanţelor urmează să aibă sarcina relativ complexă de a gestiona conturile statului în contextul în care Partidul Lege şi Dreptate (PiS) s-a lansat într-un program de măsuri sociale generoase şi costisitoare.
 
Fostul ministru al Finanţelor Teresa Czerwinska este singurul membru al Guvernului care pleacă de la putere fără să fi fost aleasă la Strasbourg.
 
Presa apropiată opoziţieii scrie că ea şi-ar fi exprimat scepticismul faţă de posibilitatea finanţării acestui program în bune condiţii.
 
Colegul său însărcinat cu Educaţia urmează să gestioneze atât implementarea unei reforme rapide şi controversate, cât şi nemulţumirile profesorilor, care au făcut o grevă naţională în aprilie, în semn de protest faţă de anumite consecinţe ale acestei reforme şi în semn de susţinere a unor revendicări salariale, fără să obţină, însă, satisfacţie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările