Remaniere guvernamentală în Polonia. Trei miniştri controversaţi pleacă din Executiv, înainte ca premierul să meargă la discuţii la Bruxelles

Remaniere guvernamentală în Polonia. Trei miniştri controversaţi pleacă din Executiv, înainte ca premierul să meargă la discuţii la Bruxelles

Premierul polonez Mateusz Morawiecki Foto: EPA

Noul premier de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, s-a debarasat de trei miniştri controversaţi, în cadrul unei remanieri, înainte de a merge să poarte discuţii la Bruxelles, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele trei nume grele din Guvernul conservator polonez sunt Antoni Macierewicz - ministrul Apărării, Witold Waszczykowski - şeful diplomaţiei  şi Jan Szyszko - ministrul Mediului.
 
În cadrul unei ceremonii la sediul preşedinţiei poloneze, transmisă în direct de televiziune, ei au fost înlocuiţi cu fostul ministru de Interne Mariusz Blaszczak, adjunctul şefului diplomaţiei Jacek Czaputowicz şi, respectiv Henryk Kowalczyk, scrie News.ro.
 
Totodată, a fost numit un nou ministru al Finanţelor, post deţinut de Morawiecki până să devină premier, în decembrie.
 
Morawiecki face această remaniere înainte să încerce să evite ca Uniunea Europeană să impună sancţiuni Poloniei, ca urmare a reformei sistemului judiciar declanşate de puterea de la Varşovia.
 
Potrivit Reuters, Mateusz Morawiecki urmează să se deplaseze marţi seara la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
 
Preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia, în special de controversatele reforme în domeniul justiţiei, Comisia Europeană a declanşat luna trecută o procedură împotriva Poloniei de care nu s-a făcut uz până acum (activarea articolului 7 din Tratatul UE) şi care poate merge până la privarea acestei ţări de drepturile sale de vot în cadrul Uniunii Europene. 
 
Procedura este însă una complexă, iar pentru eventuale sancţiuni ar fi nevoie de un vot în unanimitate al ţărilor membre (mai puţin cea vizată). Ungaria a anunţat deja că va sprijini Polonia prin utilizarea dreptului său de veto.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: