Regulile de călătorie din Marea Britanie şi refuzul de a recunoaşte unele vaccinuri au stârnit indignare: Este greşit, discriminatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi în Europa, există frustrare cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schemă completă persoanele care au avut Covid şi s-au imunizat doar cu o doză din două Foto: Arhivă
Şi în Europa, există frustrare cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schemă completă persoanele care au avut Covid şi s-au imunizat doar cu o doză din două Foto: Arhivă

Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie şi refuzul de a recunoaşte vaccinurile administrate în America Latină, Africa şi Asia de Sud au stârnit indignare şi nedumerire, criticii denunţând ceea ce au numit o politică ilogică şi discriminatorie.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a descris, vinerea trecută, noile reguli, ca pe un „nou sistem simplificat pentru călătoriile internaţionale”. „Scopul este de a facilita călătoria oamenilor”, a spus Shapps, notează The Guardian.

Dar în multe părţi ale lumii, decizia guvernului de a recunoaşte doar vaccinurile administrate în anumite ţări a provocat furie şi frustrare.

Conform noilor reguli, călătorii vaccinaţi cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o ţară din UE vor fi consideraţi "complet vaccinaţi" şi scutiţi de carantină la sosire în Anglia dintr-o ţară aflată pe lista galbenă. 

Dar persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleaşi vaccinuri în Africa sau America Latină, precum şi în alte ţări, inclusiv India, vor fi considerate ca având "schemă incompletă" şi obligaţi să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o ţară de pe lista galbenă. 

Şi în Europa există frustrare cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schemă completă persoanele care au avut Covid şi s-au imunizat doar cu o doză din două. Astfel de persoane sunt considerate complet vaccinate în majoritatea ţărilor UE şi pot călători liber cu certificatul verde.

Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform măsurilor duvernamentale ale Marii Britanii care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, „chiar dacă au trecut recent prin boală şi au imunitate naturală”.

Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două doze de vaccinuri diferite. Sute de mii de persoane au fost vaciinate cu două doze diferite după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge. 

Dar, pe fondul furiei crescânde din străinătate faţă de ceea ce mulţi consideră a fi un tratament discriminatoriu, politicianul indian Shashi Tharoor a anunţat luni că va protesta faţă de decizia "ofensatoare" de a cere indienilor complet vaccinaţi să intre în carantină. 

"Toate persoanele cu care am vorbit sunt supărate din cauza asta. Oamenii sunt nedumeriţi", a spus, exasperat, diplomatul din America Latină.

"Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat [în America Latină - n.r.] să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul? Aşa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicaţie pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept.", a mai spus politicianul indian Shashi Tharoor. 

Un diplomat din Africa de Vest a condamnat şi el restricţiile ca fiind "discriminatorii". „[Dar] nici măcar discriminarea nu mă preocupă cel mai mult, ci mesajul care se trimite (...) În întreaga lume ne luptăm cu ezitarea faţă de vaccin. Există tot felul de ştiri false."Când spuneţi: <Nu vom accepta vaccinul din Africa> acordaţi credit acestor teorii, iar asta va duce la prelungirea pandemiei”, a mai adăugat el. 

Ifeanyi Nsofor, medic şi director executiv al unei consultanţe în domeniul sănătăţii publice din Nigeria, a declarat: "Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanţatori ai facilităţii Covax şi acum Marea Britanie spune că acele vaccinuri pe care le-a trimis nu vor mai fi luate în considerare. Este trist, este greşit, este discriminatoriu”.

André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că este disperat să-şi vadă fiul în vârstă de patru ani, care locuieşte la Londra pentru prima dată într-un an. Dar noile reguli i-au făcut aproape imposibilă călătoria în Anglia, în ciuda faptului că a fost complet vaccint, cu Brazilia pe lista roşie, întrucât va trebui să petreacă 10 zile într-o ţară care se află pe lista galbenî, înainte de a petrece alte 10 zile în carantină în Anglia, după ce va sosi.

Răspunsul Marii Britanii

Solicitat să explice de ce vaccinurile administrate în anumite ţări sunt acceptate, dar cele în altele nu, un purtător de cuvânt al guvernului a transmis într-o declaraţie de presă:

"Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătăţii publice şi redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur şi durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate ţările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ţinând seama de sănătatea publică şi de consideraţii ample". 

Ca răspuns la nemulţumire internaţională cu privire la aceste restricţii, Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele ţări pentru a recunoaşte paşapoartele de vaccinare. Miercuri, Înalta Comisie a Marii Britanii în Kenya a lansat o declaraţie comună cu ministerul sănătăţii din Kenya, spunând că Marea Britanie recunoaşte vaccinurile administrate în ţara est-africană.

Declaraţia comună a recunoscut că a existat „o preocupare publică semnificativă cu privire la problema certificării vaccinului”, dar a adăugat că „stabilirea unui sistem de recunoaştere reciprocă a programului paşaportului de vaccin reciproc pentru călătorii necesită timp, în special într-o pandemie fără precedent”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite