Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

FOTO Arhivă

Miniştrii justiţiei din 20 state membre, între care şi România, au adoptat în mod oficial, joi, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după aprobarea sa de către Parlamentul European în 5 octombrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, au participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi secretarul de stat Marieta Safta.
 
„Este un moment istoric pentru construcţia europeană. România a înţeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecţia intereselor financiare ale Uniunii. În acelaşi timp, România ia în considerare şi faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competenţe diferite, la realizarea justiţiei europene. Înfiinţarea Parchetului European are şi semnificaţia echilibrării mecanismelor juridice de protecţie a valorilor şi intereselor legitime comune. untem deschişi să contribuim la operaţionalizarea activităţii Parchetului European, dar şi la discuţiile ce vor fi dedicate extinderii competenţelor acestuia; există numeroase alte infracţiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite şi combătute numai împreună, la nivel european. Personal, cred că extinderea competenţei la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competenţelor Parchetului European la alte tipuri de infracţiuni cu dimensiune europeană. Îmi exprim aceeaşi convingere că şi celelalte state membre se vor alătura cooperării consolidate. Salutăm toate eforturile Comisiei Europene, Preşedinţiilor rotative ale Consiliului UE implicate în negocierea acestui dosar şi statelor membre. Pentru viitor ne vom concentra eforturile asupra operaţionalizării Parchetului European, care va prelua, în parte, competenţele de la nivelul spaţiului juridic naţional”, a spus Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor.
 
Miniştrii justiţiei au avut şi dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoaşterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare şi confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) şi asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale persoanelor apatride.
 
Miniştrii justiţiei au adoptat, în mod formal, concluziile privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE în 2016 şi au purtat în prealabil discuţii pe această temă în prezenţa directorului Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).
 
În cadrul unei sesiuni comune cu miniştrii afacerilor interne, s-au abordat teme referitoare la justiţia în spaţiul cibernetic şi evaluarea la jumătate de termen a orientărilor strategice în aria JAI (adoptate de Consiliul European în iunie 2014).
 
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, în marja reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), delegaţia română a avut o întâlnire cu ministrul justiţiei din Danemarca, Søren Pape Poulsen şi au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciară şi de agenda bilaterală, fiind avansate soluţii concrete pentru transferul persoanelor condamnate.
 
„În baza acestor soluţii concrete urmează ca în perioada următoare să fie demarate, la nivel de experţi din ministerele de justiţie, procedurile de transfer, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. Astfel, prin intermediul unui dialog constant şi deschis, s-a reuşit soluţionarea unor probleme recurente din agenda cooperării judiciare bilaterale, contribuindu-se la menţinerea unui nivel foarte bun al relaţiilor dintre cele două state membre. În acest sens, ministrul danez a apreciat eforturile autorităţilor române, în special ale ministrului justiţiei. Ministrul român al justiţiei a adresat omologului danez invitaţia de a efectua o vizită în România, invitaţie care a fost acceptată", .
 
De asemenea, ]ntr-o convorbire cu ministrul francez al justiţiei, Nicole Belloubet, ministrul român al justiţiei i-a adresat invitaţia de a face o vizită în România, aceasta fiind acceptată.
 
A fost prima reuniune formală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne sub mandatul Preşedinţiei Estoniene a Consiliului UE (după reuniunea informală din 6-7 iulie 2017). Următoarea reuniune va fi organizată de Preşedinţia Estoniană în perioada 7-8 decembrie 2017, la Bruxelles.
citeste totul despre: