Regizorul Oleg Senţov, fost deţinut politic în Rusia: Putin este „cea mai mare problemă” a ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Senţov FOTO EPA-EFE
Oleg Senţov FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus, a declarat regizorul şi activistul politic Oleg Senţov, fost deţinut politic în Rusia.

„Putin trebuie să moară. Rusia trebuie să fie liberă. Ucraina trebuie să fie liberă”, a afirmat Senţov într-un interviu acordat pentru Agerpres din Piaţa Maidan din Kiev, locul izbucnirii în noiembrie-decembrie 2013 a unor manifestaţii uriaşe împotriva lui Viktor Ianukovici, ultimul preşedinte pro-rus al Ucrainei.

În opinia lui Senţov, un regizor de film din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în martie 2014, „Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus”.

„O mare problemă pentru Rusia este chiar Putin, nu SUA. Mulţi ruşi nu înţeleg asta. În ziua în care vor înţelege că Putin este cea mai mare problemă şi îl vor îndepărta de la putere, Rusia va fi liberă”, a subliniat el.

Agerpres menţionează că interviul a avut loc în marja unui eveniment organizat în semn de sprijin pentru deţinuţii politici ucraineni din Rusia.

Oleg Senţov, în vârstă de 45 de ani, a fost la rândul său deţinut politic în Rusia lui Putin. A fost arestat în mai 2014 în Crimeea sub acuzaţia că pregătea „atacuri teroriste” împreună cu alţi trei cetăţeni ucraineni. Un an şi trei luni mai târziu de la arest, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. La 14 mai 2018, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat. A fost eliberat la 7 septembrie 2019, în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev. Amnesty International apreciază că Senţov a fost victima unui dosar fabricat, iar Parlamentul European i-a acordat în 2018 Premiul Saharov.

La o lună de la recăpătarea libertăţii în Ucraina, Oleg Senţov a declarat că „închisorile din Rusia se deosebesc foarte puţin de Gulag”, reţeaua de lagăre şi colonii de muncă forţată existentă în fosta Uniune Sovietică. Regizorul a vorbit şi despre opiniile deţinuţilor ruşi faţă de Vladimir Putin, pe care Senţov îl consideră drept „singurul său duşman de pe Pământ”. El s-a declarat totodată sceptic faţă de mesajele de pace formulate de Moscova în cazul războiului din Donbas, care a izbucnit la scurt timp după anexarea Crimeea şi opune trupele guvernamentale ucrainene împotriva separatiştilor pro-ruşi susţinuţi de Moscova. „În ceea ce priveşte dorinţele de pace ale Rusiei, lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar. Nu-i credeţi“, a spus el imediat după eliberare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite