Regizorul Oleg Senţov, mărturii după cinci ani de captivitate în Rusia: „Lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar“

Regizorul Oleg Senţov, mărturii după cinci ani de captivitate în Rusia: „Lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar“

Oleg Senţov, pe Aeroportul Borispol din Kiev FOTO EPA-EFE

Kievul nu trebuie să aibă încredere în Moscova, nici măcar după schimbul de prizonieri de sâmbătă, perceput ca un semn al unei potenţiale destinderi între cele două părţi, a avertizat marţi regizorul ucrainean Oleg Senţov, unul dintre cei 35 de prizonieri eliberaţi de ruşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În ceea ce priveşte dorinţele de pace ale Rusiei, lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar. Nu-i credeţi“, a declarat Senţov, eliberat după cinci ani de arest.

„Problema nu este că Putin a atacat Ucraina, ci că majoritatea ruşilor îl susţin“, a adăugat el.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, un rapt teritorial urmat de izbucnirea unui război între separatişti proruşi din estul Ucrainei şi trupele guvernamentale. Circa 13.000 de persoane au fost ucise până acum în acest război, potrivit ONU.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că oferă sprijin militar rebelilor, în timp ce Rusia respinge această acuzaţie. Mai mult, Moscova susţine că speră la „normalizarea“ relaţiilor cu Kievul în urma alegerii umoristului Volodimir Zelenski la preşedinţia Ucrainei.

În opinia lui Senţov, un simbol pentru Kiev al rezistenţei în faţa Kremlinului, aşa-zisa normalizare evocată de Rusia nu înseamnă înapoierea Crimeei şi a Donbasului.

„Vladimir Putin nu va da înapoi Crimeea. Îi este mai simplu să dea Kremlinul decât Crimeea“, a apreciat cineastul în vârstă de 43 de ani, părând calm şi sigur pe sine la prima sa conferinţă de presă de după eliberare.

Ucraina şi-ar putea recupera Crimeea abia după „schimbarea de regim inevitabilă în Rusia“, a subliniat el.

Originar din Crimeea, Oleg Senţov a fost arestat în propria casă după ce a protestat faţă de raptul teritorial din martie 2014, comis sub pretextul unui referendum şi cu arma în mână. El a fost condamnat la 20 de ani de detenţie pentru pregătirea unor „atacuri teroriste“. Cazul său a provocat o mobilizare internaţională.

Senţov a promis că va face tot ce-i stă în putere pentru eliberarea altor ucraineni din închisorile din Rusia. Anul trecut, regizorul a stat 145 de zile în greva foamei pentru a cere o astfel de măsură.

Întrebat despre viaţa sa în închisoare, acest tată a doi copii a declarat că a „citit mult“, a „lucrat“ şi a schimbat scrisori cu cei care îşi manifestau sprijinul faţă de el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: