Regina Elisabeta a II-a, ultimul mare monarh al Europei. Mesajul simbolic al suveranei britanice, după 69 de ani de domnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ultimele veşti că Regina Elisabeta II a petrecut o noapte în spital „pentru investigaţii preliminare” au avut darul să stârnească o oarecare nelinişte, pentru că chiar şi la 95 de ani nu este un monarh care să ia o pauză de boală prea uşor, scrie New York Times.

Într-o epocă  în care privilegiile ereditare şi  vârsta venerabilă nu mai sunt la modă, Regina Elisabeta se bucură încă de o mare popularitate şi consideraţie printre supuşii ei. Niciun alt şef de stat nu a reuşit să îmbine atât de bine rânduielile străvechi ale monarhiei ereditare cu guvernarea democratică şi e îndoielnic că mai poate exista în Europa un monarh care să-i calce pe urme. De altfel regina Elizabeth II ar putea fi ultimul monarh global.

Regina ar putea avea multe de povestit având în vedere evenimentele la care a fost martoră, dificultăţile îndurate şi ce a avut ocazia să afle, însă aceste experienţe au fost rareori expuse public. În ciuda unor numeroase discursuri, convorbiri private la banchete şi întâlniri cu o sumedenie de şefi de stat, politicieni, vedete între care cinci papi şi 13 preşedinţi americani nu a dat niciodată un interviu presei, notează New York Times. 

Printre cele câteva declaraţii care au lăsat să-i scape a fost cea referitoare la căsătoriile destrămate ale copiilor şi o menţiune  despre anul 1992 ca  „annus horribilis” când casa Windsor a vuit după despărţirea prinţului Charles de Diana.

Discursurile sale - prin contrast cu cele formale anuale a dechiderea sesiunilor parlamentare - sunt presărate cu evocări ale datoriei, curajului şi alte virtuţi cavalereşti. S-a văzut primele sale discursuri importante în calitate de moştenitoare la tron, precum cel din 21 aprilie 1947 la Cape Town, Africa de Sud, în care a evocat motto-ul nobiliar „Sjujesc”.

„Aş dori să fac acum o dedicaţie, una foarte simplă.Declar în faţa tuturor că îmi voi dedica întreaga viaţă, slujirii voastre şi a măreţei familii imperiale din care facem parte”, a asigurat prinţesa Elizabeth.

Elizabeth dădea aceste asigurări într-o ţară condusă exclusiv de albi şi într-o vreme în care multe ţări nu-şi obţinuseră independenţa faţă de Imperiul Britanic. Rasismul inerent al trecutului colonial al Marii Britanii a căpătat o nouă pondere revenind în atenţia publică odată cu acuzaţiile aduse de Meghan Markle şi prinţul Harry.

Totuşi, pe parcursul celor 69 de ani de domnie regina Elisabeta a-II-a a rămas fidelă acestui jurământ simplu. Deşi chipul ei de pe monedele ţărilor din Commonwealth pentru care a rămas şef de stat s-a maturizat, şi-a îndeplinit datoriile regale cu aceeaşi dedicaţie. Este cel mai longeviv monarh britanic în viaţă şi, dacă va continua să se afle pe tron la 27 mai 2024, îl va depăşi pe Regele francez Louis XVI - cu cea mai lungă domnie a unui suveran european.

Contrastul nu poate fi mare între cei doi monarhi - între un Rege-Soare epatând într-o glorificare a propriei persoane, grandios şi înconjurându-se de lux extravagant şi o domnie a simplităţii, discreţiei şi respectării cutumelor constituţionale, reprezentând un tablou relativ auster pe care presa, artiştii regizorii, tabloidele sau publicul larg l-au nuanţat în tonurile şi imaginile pe care le-au considerat potrivite.

Cele trei actriţe care au înfăţişat-o, Helen Mirren, Claire Foy şi Olivia Colman i-au creat portrete diferite care totuşi respectă faţete plauzibile ale vieţii ei. Secretara de comunicare cu publicul a reginei, Donal McCabe, a ţinut să sublinieze faptul că palatul regal nu s-a făcut complice la interpretările din „The Crown”.

Colman a descris-o ca „ o feministă supremă”:„E cea care pune pâinea pe masă. Cea al cărei chip e gravat pe monezi şi bancnote. Prinţul Philip trebuia să meargă în urma ei. A reparat maşini în al Doilea Război Mondial. A insistat să fie şoferul unui rege dintr-o ţară unde femeile aveau interzis la şofat”, a spus aceasta referindu-se la o vizită a prinţului moştenitor Abdullah al Arabiei Saudite în 2003 în Scoţia, prilej cu care acesta din urmă a implorat-o pe regină să reducă viteza.

„În ciuda acestor handicapuri, femeile au fost cele care au insuflat blândeţe şi grijă progresului aspru al umanităţii”, a spus ea în 1966, cu ocazia Crăciunului.

Filmele şi discursurile ei ar putea da lumii senzaţia că o cunoaşte dar, în realitate, se cunosc prea puţine lucruri despre viaţa ei privată care a rămas înconjurată de mister - de pildă, nimeni nu ştie sigur dacă regina a urmărit filmele despre ea. De asemenea, nimeni nu ar putea spune în ce mod au afectat-o crizele şi scandalurile din familia regală britanică - de la moartea prinţesei Diana la prietenia prinţului Andrew cu pedofilul condamnat Jeffrey Epstein.

Regina oferă un tablou paradoxal - în pofida scandalurilor şi schimbărilor politice din Marea Britanie - intrarea ezitantă în Uniunea Europeană a Marii Britanii şi apoi ruptura Brexit, dar şi tulburărilor din lume, a păstrat aceeaşi consecvenţă stoică şi imagine a costumelor colorate asortate cu o pălărie, ca şi prezenţa rasei preferate de câini corgi galezi.

Mesajul reginei

Vestea internării în spital a reginei Elisabeta a-II-a ce a venit la 24 de ore după ce palatul regal anunţase că se odihneşte la castelul Windsor,  naşte întrebări despre mesajul subiacent şi resuscitează speculaţiile despre delegarea atribuţiilor,relatează Daily Beast.

Dar asta pune în lumină faptul că viitorul edificiului instabil al casei regale britanice stă pe umerii reginei.

În mai, la doar o lună după moartea soţului ei, prinţul Philip, suverana britanică a deschis noua sesiune parlamentară. Cu prinţul Charles şi ducesa de Cornwall alături, suverana a manifestat aceeaşi vioiciune şi n-a dat niciun semn că ar renunţa la comandă.

Un an mai devreme, când nu ieşise la iveală sănătatea şubredă a prinţului Philip, mulţi experţi regali preziceau că regina avea să-i lase frâiele lui Charles.

Dar n-a făcut nimic din toate astea - şi-a îndeplinit îndatoririle cu aceeaşi energie ca de obicei, părând chiar nerăbdătoare să revină la muncă.

În pandemie, cuplul regal şi-a petrecut perioada de lockdown la reşedinţa modestă de la Sandringham, Norfolk.

După moartea lui Philip şi doliu, deşi a delegat unele sarcini lui Charles şi prinţului Edward, dar şi nepotului său William şi soţiei sale Kate, conferind vitalitate monarhiei, şi-a păstrat rolul de şef de stat - dând valoarea de stabilitate neclintită unei instituţii ce datează din secolul IX.

În iunie, cu ocazia summitului G7 de la Cornwall, regina s-a plasat în centrul atenţiei publice când a remarcat cu prilejul fotografiei de grup: „Ar trebui să lăsăm impresia că ne simţim bine?” 

Într-un moment când confesiunile cuplului Meghan-Harry puneau familia regală într-o lumină proastă în America, regina s-a folosit de poziţia ei pentru a remedia situaţia ca de la şef de stat la altul, invitând cuplul prezidenţial la ceai la Castelul Windsor.

Iar în această săptămână regina şi-a exprimat speranţa că se va simţi suficient de bine pentru a lua parte la o nouă reuniune a liderilor lumii, la summmitul dedicat schimbărilor climatice de la Glasgow.

 Dorinţa ei este notabilă în contextul în care prinţul Charles a fost până acum vocea reginei în toate chestiunile  legate de mediu, în conformitate cu decretul potrivit căruia regina nu poate afirma opinii personale.

De altfel prinţul Charles a fost fericit să dea un interviu BBC în care s-a lăudat că maşina sa de epocă Aston Martin, primită cadou de la mama lui la 21 de ani, a fost modificată pentru a fi alimentată cu combustibili organici.

Evitând problema amprentei saie de carbon provenită din zborurile sale în Europa, moştenitorul tronului britanic a subliniat că foloseşte panouri solare la reşedinţa sa de la Londra şi la fermele sale.

Regina are toate motivele să aibă un complex de tipul „după mine, potopul” după ce a trebui să facă faţă numeroaselor presiuni ce au schimbat naţiunea în moduri fundamentale şi nu a găsit mereu tonul potrivit sau puterea de adaptare. Un factor de stabilitate în ţară, a putut însă oferi în cele din urmă un stâlp de susţinere ţării sale.

Secretarul privat al reginei a refuzat recent invitaţia revistei „Oldie” pentru decernarea premiului anual pentru o persoană care s-a distins pentru longevitate.

„Maiestatea sa e de părere că eşti pe atât de bătrân pe cât te simţi, de aceea regina nu crede că îndeplineşte criteriile relevante acceptării premiului şi speră să găsiţi un premiant care să merite distincţia”,a transmis secretarul privat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite