Regimul Lukaşenko, acuzat de acte de „tortură de stat” într-o plângere depusă în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Opozanţi ai liderului belarus Aleksandr Lukaşenko au depus o plângere în Germania cu privire la fapte de „tortură”, a anunţat miercuri Parchetul Federal German, potrivit relatează AFP.

Semnatarii plângerii denunţă reprimările dure ale poliţiei din Belarus după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, în august anul trecut. 

Ei deplâng o „tortură de stat”, o infracţiune care, potrivit AFP, poate fi anchetată de către justiţia germană în cadrul competenţei sale universale cu privire la crime împotriva umanităţii şi politici de reprimare sistematice.

Alekdsandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a fost vizat luni de zile de o mişcare de contestare istorică după realegerea sa, considerată frauduloasă.

Mii de oameni au manifestat în stradă, atât la Minsk, cât şi în alte oraşe, după care mobilizarea a slăbit treptat, din cauza unei reprimări constante duse de autorităţi.

Marea majoritate a liderilor opoziţiei au fost încarceraţi sau au fugit din ţară.

„Puterea de stat din Belarus a răspuns printr-o violenţă masivă şi fără precedent, tortură sistematică şi alte abuzuri”, se arată într-un comunicat al avocaţilor reclamanţilor.

„De atunci, Guvernul îşi reprimă fără milă propria populaţie civilă”, acuză ei, denunţând „arestări arbitrare, persecuţii penale motivate politic şi alte forme de reprimare”.

În total, avocaţii anunţă că au „cunoştinţă de peste 100 de cazuri documentate de tortură de stat în Belarus”.

Între faptele vizate în plângere se află „arestări din motive lipsite de importanţă, tortură şi rele tratamente în timpul detenţiei”.

Privarea de somn, de hrană, de îngrijiri medicale sau „bătăi aplicate”, care au „consecinţe grave asupra sănătăţii” opozanţilor sunt, de asemenea, citate în plângere.

„Per ansamblu, tratamentul statului nu poate fi descris decât ca fiind de o cruzime feroce”, conchid avocaţii.

Justiţia germană aplică principiul „competenţei universale”, care îi permite să judece în Germania infracţiuni, indiferent de locul în care au fost comise în lume.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite