Regele Felipe VI, în mesajul de Crăciun: „Nimeni nu îşi doreşte o Spanie paralizată sau conformistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Filipe VI al Spaniei a vorbit despre evenimentele politice din ultimul an în mesajul de Crăciun
Regele Filipe VI al Spaniei a vorbit despre evenimentele politice din ultimul an în mesajul de Crăciun

Regele Felipe VI a transmis, în mesajul său de Crăciun, că nimeni nu îşi doreşte o Spanie „paralizată sau conformistă“ şi a făcut apel ca noul Parlament să respecte pluralitatea din Catalonia.

După numai trei zile de la alegerile parlamentare din Catalonia, care au demonstrat o societate divizată între independentişti şi separatişti, regele Felipe VI a profitat de Ajunul Crăciunului şi mesajul pe care urma să îl transmită spaniolilor, pentru a îndemna politicienii să „înfrunte problemele care afectează toţi catalanii, respectând pluralitatea şi gândindu-se cu responsabilitate la binele comun al tuturor“, scrie news.ro.

În mesajul de duminică seară, suveranul a avertizat că o cale unilaterală „poate doar duce din nou la confruntări sau la excludere“. Felipe VI a făcut apel la recuperarea „liniştii, stabilităţii şi respectului mutual“.
 

Mesajul a fost înregistrat la finalul săptămânii, după alegerile din Catalonia, în urma cărora blocul independentist a pierdut ca număr de voturi, însă a obţinut majoritatea locurilor într-un Parlament în care unioniştii sunt prima forţă politică, scrie El Pais, citat de news.ro
 

2017, an „dificil“ din cauza crizei catalane

După ce Carles Puigdemont i-a cerut lui Rajoy să „rectifice“ afirmaţiile făcute în discursul din 3 octombrie, când a invocat aplicarea articolului 155 din Constituţie, regele a cerut pe un ton calm „respectarea principiilor şi valorilor Statului de Drept“, pe care le consideră necesare. El este de părere că dialogul este fundamentul convieţuirii şi al „dorinţei indispensabile de armonie“ a spaniolilor.
 

Regele a recunoscut că anul 2017 a fost unul „dificil“, din cauza crizei catalane. El a dorit să puncteze reuşitele societăţii spaniole din ultimii 40 de ani de democraţie, de la lovitura de stat eşuată din 23 februarie 1981 la aderarea la UE, de la înfrângerea organizaţiei ETA la reuşita Spaniei de a deveni „una dintre ţările cele mai avansate din lume” prin modernizarea sistemului de educaţie, a celui sanitar, a infrastructurii şi serviciilor sociale.
 

Apel la partidele catalane să muncească pentru recuperarea „liniştii“

În faţa propagandei independentiste din ultimele luni, Felipe VI a lăudat „o Spanie deschisă şi solidară, nu închisă în sine (...)“ care recunoşte şi respectă pluralitatea şi diversitatea, „cu spirit integrator“.Spania este „o democraţie matură, unde toate ideile pot fi apărate”, dar nu impuse, a mai spus el.
 

Regele a invitat partidele catalane să muncească pentru recuperarea „liniştii, stabilităţii şi respectului mutual”, în mijlocul societăţii catalane, „atât de diversă”, pentru ca ideile „să nu distanţeze şi nici să separe familii şi prieteni”. În plus, pentru renaşterea încrederii şi prestigiului Cataloniei.
 

Privitor la viitorul întregii Spanii, Felipe VI a fost mai puţin explicit, însă a spus clar că nimeni, nici el, nu îşi doreşte „o Spanie paralizată sau conformistă“, ci una interesantă, modernă şi atractivă, dispusă „să evolueze şi să se adapteze la noile timpuri“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite