Regatul Unit ar putea rămâne fără apă în următorii 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Agenţiei de Mediu din Marea Britanie a avertizat că ţara ar putea rămâne fără apă în următorii 25 de ani, scrie The Guardian.

Ţara de confruntă cu „fălcile morţii”, a spus Sir James Bevan, la un punct în care cererea de apă din partea populaţiei în creştere a ţării depăşeşte resursele care sunt din ce în ce mai mici din cauza schimbărilor climatice.

Totuşi, acest lucru ar putea fi evitat prin intermediul unui plan ambiţios de a reduce cantitatea de apă folosită de oameni cu o treime şi pierderile din conductele companiei de apă cu 50 la sută, a mai transmis oficialul, alături de construirea unor noi rezervoare mari şi uzine de desalinizare. 

„Avem nevoie ca risipa de apă să fie considerată la fel de inacceptabilă ca a sufla fum spre faţa unui copil sau a arunca pungi de plastic în mare,” a subliniat el.

Într-un discurs de marţi, de la conferinţa Waterwise din Londra, Bevan a spus: „Toate companiile de apă identifică acelaşi lucru ca fiind cel mai mare risc operaţional: schimbările climatice.” Este de aşteptat ca până în 2040, peste jumătate din veri să fie mai călduroase decât valul de caniculă din 2003 din Anglia, a mai precizat specialistul, ducând astfel la mai multe cazuri de lipsă de apă şi la o scădere a debitelor anumitor râuri cu 50-80 la sută.

Se preconizează că populaţia Regatului Unit va creşte de la 67 de milioane la 75 de milioane până în 2050, crescând astfel cererea pentru apă. Însă Bevan susţine că în medie o persoană foloseşte 140 de litri de apă pe zi, cantitate ce ar putea fi redusă la 100 de litri în 20 de ani, printr-o eficientizare a folosirii în gospodării şi grădini. În prezent, aproximativ o treime din apă se pierde.

Cea mai controversată schimbare necesară pentru a creşte rezerva  de apă este construirea unui mega-rezervor, precum cel propus în apropiere de Abington, în Oxforshire. „Nu am mai construit un nou rezervor în  Regatul Unit vreme de decenii, în mare pentru că este foarte dificilă aprobarea tuturor planurilor şi opoziţia locală este mare, ” a mai precizat Bevan. Guvernul plănuieşte să simplifice tot procesul. „Acest lucru va fi controversat, dar este un lucru ce trebuie făcut,” spune Bevan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite