Refugiaţii, arma lui Putin împotriva Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei se foloseşte de criza migraţiei pentru a zdruncina Europa, ducând un „război al informaţiilor“ menit să stârnească furie în special în Germania, motorul Uniunii Europene.

Pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, migraţia s-a transformat într-o armă de distrugere în masă. Prin intervenţia Rusiei în Siria, liderul de la Kremlin alimentează în mod cinic criza migraţiei în încercarea de a distruge Europa, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“ într-un amplu material pe această temă. Problema este însă că răspunsul Uniunii Europene în faţa acestei ameninţări nu este unul pe măsură, liderii europeni nereuşind să se pună de acord cu privire la modul în care să soluţioneze criza migraţiei, o provocare fără precedent pentru Europa.

Ţinta: Angela Merkel

Semnale de alarmă privind modul în care acţionează Rusia vin din toate părţile, inclusiv din partea unor analişti ai Alianţei Nord-Atlantice, care au afirmat recent că au descoperit dovezi privind „războiul informaţiilor“ purtat în jurul crizei migraţiei, dovezi ce conduc spre Vladimir Putin. Iar acest război este dus în scopul de a o înlătura de la putere pe Angela Merkel, cancelarul federal german, care a sprijinit puternic sancţiunile impuse regimului Putin, scrie „The Observer“.

Potrivit analistului Jānis Sārts, director al Centrului de Excelenţă NATO în domeniul Comunicării Strategice de la Riga, Letonia, războiul informaţiilor declanşat de Putin este menit să stârnească furie în Germania, ţară în care în anul 2015 au ajuns peste un milion de refugiaţi şi în care există dezbateri intense privind posibilităţile de integrare a acestora, dar şi privind comportamentul lor.

Rusia finanţează extremişti

Jānis Sārts a declarat pentru publicaţia britanică anterior citată că Rusia are un istoric în ceea ce priveşte finanţarea forţelor extremiste din Europa. Insistând asupra faptului că vorbeşte în calitate de expert şi nu de purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Sārts a afirmat că „Rusia îşi stabileşte o reţea ce poate fi controlată. Poate fi folosită aşa cum au încercat să facă în Germania, combinată cu problema legitimă a refugiaţilor, pentru a afecta în mod serios procesul politic“, a afirmat analistul.

Potrivit lui, folosindu-se, printre altele, vorbitori de limba rusă şi media sociale se urmăreşte accentuarea unor probleme deja existente. Exploatarea retoricii de extremă-dreapta face parte din acest pachet.

„În termeni generali, poţi descoperi finanţare rusească în cazul unor forţe extremiste din Europa. Indiferent dacă sunt de stânga sau de dreapta, atât timp cât sunt extremiste, sunt binevenite în tabloul rus pentru că pot fi utilizate în tacticile lor“, a explicat analistul.

De altfel, pe fondul crizei refugiaţilor, formaţiunea populistă de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania a crescut vertiginos în sondaje, iar un recent barometru de opinie arată că 81% din cetăţenii Germaniei consideră că Merkel a pierdut controlul situaţiei. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite