Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei va avea loc pe data de 16 aprilie

Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei va avea loc pe data de 16 aprilie

Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA

Înalta Comisie Electorală de la Ankara a anunţat sâmbătă că alegătorii turci vor fi chemaţi la urne pe data de 16 aprilie pentru a vota în cadrul unui referendum constituţional privind înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial, transmite Reuters.

Această reformă îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul. 
 
Nu în ultimul rând, în cazul în care modificările ar fi aprobate, Recep Tayyip Erdogan ar putea rămâne la putere până în anul 2029. 
 
Susţinătorii actualului preşedinte turc văd în aceste reforme o garanţie a stabilităţii, în contextul în care Turcia, ţară membră NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trece printr-o perioadă agitată.
 
De cealaltă parte, oponenţii afirmă că o astfel de schimbare ar putea conduce spre un regim mai autoritar, conchide Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: