Referendum istoric în Irlanda: legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex a fost votată

Referendum istoric în Irlanda: legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex a fost votată

FOTO Arhivă

Irlandezii au votat, vineri, în marea majoritate, în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Peste 3,2 milioane de persoane au fost întrebate dacă vor modificarea Constituţiei ţării astfel încât aceasta să le permită cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească.

Potrivit rezultatelor finale, 62,1% (1.201.607) dintre irlandezi au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, în timp ce 37,9% (734.300) s-au pronunţat împotrivă. Rata participării la referendum a fost de 60,5%, transmite Mediafax.
 
Irlanda este prima ţară care aprobă prin referendum căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Referendumul a avut loc la 22 de ani după ce Irlanda a dezincriminat homosexualitatea. În 2010, Guvernul a adoptat legislaţia privind parteneriatul civil, care oferă recunoaştere legală cuplurilor gay.
 
Dar există unele diferenţe importante între parteneriatul civil şi căsătorie, cel mai important fiind acela că o căsătorie este protejată prin Constituţie, în timp ce parteneriatul civil nu este.
 
Secţiile de vot au fost deschise vineri de la ora locală 07.00 (09.00 ora României) până la ora locală 22.00 (24.00 ora României), iar numărătoarea a început sâmbătă dimineaţă. Nouăsprezece ţări din lume au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările