Reducerea emisiilor poluante împarte Europa în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul European de primăvară se anunţă a fi unul cu scântei Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care se va desfăşura în perioada 8-9 martie la

Consiliul European de primăvară se anunţă a fi unul cu scântei

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care se va desfăşura în perioada 8-9 martie la Bruxelles, este ameninţată de mai multe dispute, cele mai importante fiind cele referitoare la protecţia mediului.

Polonia, Cehia şi Ungaria sunt printre cele şapte state ale UE care se opun reducerii substanţiale a emisiilor poluante, considerate a fi cauza încălzirii globale. Stabilirea unui obiectiv de reducere cu 20% a acestor emisii ar obliga state est-europene să investească masiv în surse alternative de producere a energiei, precum energia eoliană sau solară. Cărbunele este, în prezent, o sursă vitală de energie pentru ţările din Europa de Est. Luni, la reuniunea miniştrilor de externe din statele UE, nu s-a reuşit stabilirea unui plan clar de dezvoltare a energiilor alternative. Germania, care deţine preşedinţia Uniunii, este cea care doreşte să demonstreze că în Europa există voinţă pentru a aborda problema schimbărilor climatice. Poziţia acestei ţări este sprijinită de Suedia, Italia şi Marea Britanie. Luni, miniştrii de externe din statele UE nu au reuşit să ajungă la un acord nici măcar în privinţa conţinutului declaraţiei care urmează să fie adoptată la summitul de la Berlin, din 25 martie, cu ocazia a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Printre punctele de divergenţă ale acestei declaraţii - care se vrea un text scurt, de două pagini, şi clar, care să reamintească succesele construcţiei europene, dar şi provocările cu care se confruntă UE - este menţionarea adoptării euro. Marea Britanie, care a ales să nu adopte moneda unică, este ostilă acestei formulări, în timp ce Luxemburg, Belgia şi Spania ţin în mod special ca ea să apară în text.

Deşi nu figurează oficial pe ordinea de zi, problema amplasării scutului antirachetă american în Cehia şi Polonia ar putea să fie abordată de liderii UE, la dineul de mâine seară, a anunţat preşedinţia germană. Ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că a discutat deja subiectul cu omologii săi europeni luni, la CAGRE, la cererea Austriei.

România -prima participare ca membru al UE

Poziţia oficială a României faţă de aceste divergenţe din UE va fi anunţată astăzi de Departamentul pentru Afaceri Europene, condus de liberalul Adrian Ciocănea. Principala problemă a delegaţiei române la consiliul din 8-9 martie este însă divergenţa dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, care refuză să-şi mai vorbească. Disputele dintre cei doi au ajuns în stadiul în care aceştia nu mai vor să zboare cu acelaşi avion şi să fie cazaţi, la Bruxelles, la acelaşi hotel. În consecinţă, este posibil ca, în anumite chestiuni sensibile, România să exprime două puncte divergente - unul al premierului şi altul al şefului statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite