Redacţia”Emisiuni în Limba Română“ a postului Radio Ucraina Internaţional la un pas de a fi desfiinţată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carolina Jitaru  şi Vitalie Zîgrea doi din redactorii secţiei de limbă română a Radio Ucraina Internaţional
Carolina Jitaru  şi Vitalie Zîgrea doi din redactorii secţiei de limbă română a Radio Ucraina Internaţional

Mai exact, Compania Naţională de Radiodifuziune a Ucrainei, în cadrul procesului de eficientizare  a activităţii şi de reducere a cheltuielilor a înaintat Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune al Ucrainei propunerea de desfiinţare a Redacţiei Emisiuni în Limba Română a postului Radio Ucraina Internaţional.

Având în vedere că în acest an se împlinesc 45 de ani de la înfiinţarea secţiei de emisiuni în limba română, conducerea companiei naţionale de Radiofuziune din Ucraina a hotârât să stopeze acest proiect şi să disponibilizeze pe cei 12 angajaţi, în marea lor majoritate, tineri entuziaşti, care îşi dedică eforturile pentru difuzarea de emisiuni în limba română pentru cei peste 500.000 etnici români din Ucraina.

Conducerea redacţiei româneşti a adresat deja un memoriu către Preşedintele Ucrainei – Viktor Ianukovici, către premierul Ucrainei şi împuternicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului. Memoriul a fost semnat de 20 de ONG-uri româneşti şi ucrainiene şi redacţii ale publicaţiilor de limba română din Ucraina. Redactorii secţiei de limbă română speră că decizia de desfiinţare  nu va fi luată până la urmă şi că responsabilii cu activitatea de radio şi televiziune din Ucraina vor da dovadă de înţelegere a nevoii comunităţii româneşti din Urcaina de a avea acces la mass-media în limba maternă în conformitate cu principiile Uniunii Europene, spre care Ucraina se îndreaptă tot mai hotărât.

Este un atac voalat la adresa presei de limba română din Ucraina şi o încercare de destabilizare a acesteia, pentru că mă îndoiesc că e vorba de o economie considerabilă care s-ar putea face prin lichidarea acestei redacţii. Din câte ştiu eu, în România, de exemplu, la televiziunea naţională s-au disponibilizat aproape o mie de oameni, dar niciunul din partea minorităţilor care în România sunt bine protejate de stat”, a declarat Vasile Tărîţeanu, unul din liderii comunităţii româneşti din Ucraina, conform agenţiei de presă Timoc Press.

Redacţia de Limba Română a Radio Ucraina Internaţional a luat fiinţă la data de 1 iunie 1968, în prezent emite timp de patru ore şi 25 de minute zilnic, prin satelit, internet şi unde medii şi este ascultată peste tot în lume.

Bucovina, Sudul Basarabiei, ţinutul Herţa şi Maramureşul de Nord, provincii istorice româneşti,  au intrat în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, după ultimatumul din 28 iunie 1940 al autorităţilor sovietice, ca urmare a Pactului Ribentropp-Molotov. Românii din aceste regiuni au fost deportaţi în masă în alte zone din URSS şi supuşi procesului de asimilare forţată.

De remarcat este faptul că statul român acordă o atenţie deosebită comunităţii ucrainiene de pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie ucrainiană beneficiind de condiţii de reprezentare, educaţie şi non discriminare în conformitate cu principiile de funcţionare ale Uniunii Europene. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite