Reconstruirea unei biserici armeneşti în Turcia încălzeşte relaţiile dintre cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie armeană la nivel înalt se află în Turcia pentru redeschiderea unei biserici armeneşti ce datează de 1100 de ani (foto). Guvernul de la Ankara a cheltuit 1,5 milioane de dolari

O delegaţie armeană la nivel înalt se află în Turcia pentru redeschiderea unei biserici armeneşti ce datează de 1100 de ani (foto). Guvernul de la Ankara a cheltuit 1,5 milioane de dolari cu restaurarea, iniţiativa fiind calificată de premierul turc Recep Tayyip Erdogan drept "un pas spre reîmpăcare". Gestul este unul istoric, având în vedere că cele două ţări nu au relaţii diplomatice, iar frontiera comună este închisă din anii '90 de către Turcia, care sprijinea Azerbaidjanul în disputa cu Armenia pe tema provinciei Nagorno-Karabakh. Animozitatea între cele două ţări este însă mai veche şi datează din 1915, de la masacrul în masă asupra armenilor, comis de turcii otomani, în timpul Primului Război Mondial. Armenii susţin că 1,5 milioane de oameni au fost ucişi în genocid, prin masacre sistematice sau înfometare. Turcia nu este de acord cu definiţia de genocid, recunoscută ca atare de peste 20 de ţări, diferite organisme internaţionale şi mulţi istorici occidentali.

Din cauza desfiinţării punctelor de frontieră comune, oficialii armeni au fost nevoiţi să călătorească prin Istanbul sau Georgia. Localizată pe mica insulă Akdamar de pe Lacul Van, biserica din gresie roz a suferit lucrări de renovare timp de 18 luni, fiind acum redeschisă ca muzeu. Delegaţia de arhitecţi, ingineri şi arheologi armeni, compusă din 20 de persoane, este condusă de ministrul adjunct al culturii, Gagik Gyurjyan, care a declarat că Turcia şi Armenia ar putea derula şi alte proiecte pe viitor, potrivit Agenţiei de presă "Anatolia".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite