Reacţii în presa străină, după ceremonia de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de România: „avertismente“ legate de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capturi din titlurile presei internaţionale despre preşedinţia României în frunctea Consiliului UE
Capturi din titlurile presei internaţionale despre preşedinţia României în frunctea Consiliului UE

Principalele agenţii de ştiri au relatat despre ceremonia prin care România a preluat oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Presa străină a subliniat grija anumitor lideri europeni: luptele politice interne şi corupţia din societatea românească ar putea submina mandatul de şase luni al României în fruntea Consiliului UE.

Liderii celor mai importante instituţii de la Bruxelles, printre care Comisia Europeană şi Parlamentul European, au participat, joi, 10 ianuarie, alături de liderii politici de la Bucureşti la ceremonia oficială de preluare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc la Ateneu, iar printre invitaţii care au luat cuvântul au fost preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

Presa internaţională a fost cu ochii pe eveniment şi a scris despre temerile anumitor lideri europeni legate de cum va gestiona România mandatul de şase luni, ţinând cont de luptele politice interne şi problemelor cu statul de drept.  

Agenţia Reuters, de pildă, titrează: „România declară că luptele politice nu vor împiedica preşedinţia sa în UE“.

„Unii lideri din Bruxelles consideră că preocupările politice şi ale statului de drept ar putea să umbrească principala responsabilitate a României de a căuta un consens în diferite chestiuni între guvernele UE“, scrie Reuters. Tot agenţia de ştiri citează şi replica premierului Dăncilă în discursul ei de aseară: „Vom arăta că România este bine pregătită de dosarele importante.... (şi) poate genera un consens la nivel european“.

presa internationala romania presedintia UE

„Corupţie“, cuvânt cheie

În primul său mandat, în fruntea Uniunii Europene, România se va confrunta cu Brexit în martie, cu alegerile pentru Parlamentul European din mai şi cu discuţiile dure privind următorul buget pe termen lung al UE.

Temerile privind modul în care România va gestiona preşedinţia Consiliului UE au fost pe buzele preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care declara, încă la sfârşitul anului trecut, că guvernul român „nu a înţeles încă pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE“.

Reuters mai menţionează îngrijorările venite din partea UE privind încercările Guvernului de a decriminaliza anumite fapte de corpuţie. În discursul său de aseară, Juncker a subliniat că în ceea ce priveşte supremaţia legii şi în lupta privind corupţia „nu există compromis“, mai scrie Reuters.  Şi publicaţia Channel New Asia subliniază în articolul dedicat evenimentului de la Bucureşti mesajul lui Juncker şi scoate în titlul cuvântul „corupţie“:  „Avertisement legat de corupţie odată cu preluarea de către România a preşedinţiei UE“.

WashingtonPost vorbeşte de „dramele din culise“ ale României

De asemenea, WashingtonPost relatează momentul de aseară: „Dramele din culise au fost în prim plan joi, când România a preluat pentru prima dată preşedinţia Uniunii Europene, un debut internaţional care a fost precedat de întrebări legate de pregătirea ţării pentru acest rol“.

În articol, e notat şi mesajul preşedintelui Consiliului, Donald Tusk, care a ţinut un discurs de 10 minute integral în limba română: „Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever“.

EUobserver pune accentual tot pe problemele de corupţie. „România, împotmolită în probleme de corupţie, la debutul preşedinţiei EU“. În articol, este citat ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, care spune că România e pregătită de preşedinţie şi că divergenţele din politica românească sunt normale şi se regăsesc în orice stat UE. „Lupte politice interne există în fiecare stat membru şi nu se vor opri. Ele nu există doar în România, trebuie să recunoaştem faptul că vor veni alegeri europene şi vor exista lupte conflicte politice în întreaga Europă“.

presa presedintie romania UE

De asemenea, articolul trece în revista problemele lui Liviu Dragnea în justiţie şi menţionează  modificările legislative controversate făcute de puterea de la Bucureşti, precum şi lupta recent a liderului PSD cu Bruxelles – recent, Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană pentru a obţine anularea raportului OLAF ce constată fraude cu fonduri europene în dosarul Tel Drum.

O altă publicaţie, Financial Times, remarcă tensiunile dintre liderii români şi UE, care s-au resimţit la ceremonia dedicată preluării oficiale a preşidinţiei Consiliului UE de către ţara noastră. Cauza? Aceleaşi probleme legate de sistemul juridic şi de statul de drept.

Protest în timpul ceremoniei: „Vrem Europa, nu dictatură!“

Protest Ateneu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 ian 2019

Simultan cu ceremonia la care au rostit discursuri preşedintele României, premierul Viorica Dăncilă şi oficialii europeni, aproape 800 de persoane au prostestat în Piaţa George Enescu din Bucureşti, afişând mesaje pro europene şi anti Guvern. „Vrem Europa, nu dictatură!“, „Demisia, demisia!“, au strigat manifestanţii, făcând referire la partidul aflat la putere.

În acelaşi timp, fostul premier polonez, Donald Tusk, spunea în sala Ateneului: „Celor care îşi imaginează că în Uniunea Europeană e un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite şi să găseşti scurtături le spun că se înşală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: continuaţi lupta!“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite