Reacţia Ucrainei după summitul online Biden-Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski catalogat drept „pozitivă” discuţia dintre omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin, care au ţinut marţi un summit virtual axat în mare parte pe criza de la graniţa ruso-ucraineană.

„Cel mai important este că avem acum o adevărată reacţie personală şi un rol personal al preşedintelui Biden în soluţionarea conflictului”, a apreciat miercuri, într-o conferinţă de presă, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

Volodimir Zelenski va discuta joi la telefon cu Joe Biden.

Anterior, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat că discuţia purtată de Biden cu Putin poate duce la „descurajarea” Rusiei şi la „dezescaladarea” situaţiei de la graniţa ruso-ucraineană.

„Apreciem angajamentul diplomatic crucial al SUA în eforturile de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene, citate de Reuters.

Însă, a menţionat Kuleba, prioritatea este elaborarea unui „pachet de descurajare”, pentru a evita orice escaladare militară ulterioară din partea Moscovei.

Dmitro Kuleba se află în fruntea eforturilor diplomatice ale Ucrainei de a face presiuni asupra aliaţilor pentru un pachet de măsuri care să disuadeze Rusia în a lansa o nouă agresiune militară.

De partea cealaltă, Rusia neagă că ia în calcul un atac armat şi acuză Ucraina şi SUA de „comportament destabilizator”.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a declarat încrezător că „Putin a auzit unele semnale foarte clare şi puternice în ceea ce priveşte escaladarea rusă de-a lungul frontierei Ucrainei şi în regiune”.

Relaţiile ruso-ucrainene s-au prăbuşit în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea, apoi a încurajat forţele separatiste proruse din estul Ucrainei să conteste autoritatea Kievului. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în războiul dintre separatiştii proruşi puternic susţinuţi de Moscova şi armata ucraineană.

Recent, Rusia a concentrat zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi a cerut ca ţara vecină să nu adere la NATO, susţinând că acest lucru ar însemna o „garanţie de securitate” pentru ea. NATO, SUA şi Ucraina au respins cererea Moscovei, reamintindu-i că niciun stat nu trebuie să decidă asupra deciziilor suverane ale altui stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite