Reacţia revoltătoare a premierului Cehiei în cazul etnicului rom care a murit după ce poliţistul i-a pus genunchiul pe gât: „Mulţumesc ofiţerilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii cehi în momentul în care îl imobilizează pe bărbat Captură video
Poliţiştii cehi în momentul în care îl imobilizează pe bărbat Captură video

Un bărbat de etnie romă a murit la începutul săptămânii în Cehia, după ce poliţistul i-a pus genunchiul pe gât. Platforma civică Aresel, care luptă pentru combaterea rasismului, acuză poliţia din Teplice de tortură şi de omor, după ce premierul Andrej Babis a mulţumit poliţiştilor pentru intervenţie.

Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, a mulţumit pe Facebook ofiţerilor de poliţie implicaţi în incidentul care s-a finalizat cu decesul lui Stanislav Tomas, romul din Cehia care a murit cu gâtul sub genunchiul unui poliţist din localitatea Teplice, transmite platforma Aresel, pe Facebook. ”Noi spunem că sub nicio circumstanţă, arestarea unei persoane nu ar trebui să se soldeze cu moartea acesteia, acuzăm poliţia din Teplice de tortură şi de omor şi considerăm ca fiind impardonabilă acţiunea ofiţerilor. 

Consiliul Europei a cerut o investigaţie independentă pentru a afla dacă victima a decedat în urma abuzului poliţiei sau dacă a decedat din alte cauze”, mai scrie Aresel. „Dacă cineva distruge maşini, este agresiv şi chiar muşcă un ofiţer, nu se poate aştepta să fie tratat cu mănuşi. În plus, autopsia instanţei a dovedit în mod clar că nu a murit din cauza procedurii poliţiei. Este trist, dar o persoană normală, decentă cu greu poate ajunge într-o situaţie similară. Mulţumesc ofiţerilor de poliţie Teplice pentru munca depusă, nu le-a fost uşor”, a scris premierul Andrej Babis, pe Facebook. 

Andrej Babiš pe Facebook

Societatea civilă romă a reacţionat la începutul săptămânii după ce un clip video arată intervenţia în forţă a poliţiei pentru reţinerea unui bărbat de etnie romă din Teplice, Cehia, care a murit la scurt timp după arestare.

Potrivit imaginilor devenite virale, unul dintre ofiţerii care intervin a ţinut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de mai multe minute. În cazul Floyd de România, unde un bărbat din Vatra Dornei a murit, după ce a fost imobilizat de un echipaj de jandarmi şi i s-a pulverizat spray paralizant direct în faţă, jandarmeriţa trimisă în judecată a primit o pedeapsă cu suspendare.

Decesul lui George Floyd în Statele Unite, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani ucis prin asfixiere de poliţişti pe 25 mai 2020, a provocat proteste de amploare în aproape toată ţară împotriva rasismului şi violenţei poliţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite