Reacţia NATO faţă de lansarea unui fond european pentru apărare

Reacţia NATO faţă de lansarea unui fond european pentru apărare

Rose Gottemoeller FOTO state.gov

NATO a salutat iniţiativa UE pentru un fond european de apărare, apreciind că va ajuta la consolidarea alianţei militare, transmite Reuters, potrivit news.ro

Ştiri pe aceeaşi temă

„În prezent, prea multe resurse sunt irosite prin duplicare şi prin lipsa coordonării“, a spus secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, la Conferinţa pentru Apărare şi Securitate de la Praga.

„Aceasta este o zonă în care UE poate face o mare diferenţă şi noi susţinem eforturile lor de a face acest lucru. O apărare europeană mai puternică înseamnă un NATO mai puternic şi un NATO mai puternic înseamnă o apărarea europeană mai puternică“, a subliniat ea.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a apreciat la rândul său vineri că Statele Unite „nu mai sunt interesate de garantarea securităţii Europei în locul nostru“.

Blocul comunitar trebuie să depună eforturi pentru o mai mare cooperare în domeniul apărării şi securităţii între statele membre, a subliniat el.

„Respectul nostru faţă de NATO nu mai poate fi folosit drept un alibi convenabil pentru a pleda împotriva unor eforturi europene mai mari“, a spus Juncker la Praga.

„Nu avem altă alegere decât să ne apărăm propriile interese în Orientul Mijlociu, în privinţa schimbării climatice, în acordurile noastre comerciale“, a adăugat şeful CE.

Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta un Fond European de Apărare, ce va „coordona, suplimenta şi amplifica investiţiile naţionale în cercetarea în domeniul apărării, în dezvoltarea prototipurilor şi în achiziţia de echipament şi tehnologie pentru apărare”, se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Fondul ar urma să dispună, pe termen mediu, de până la 5,5 miliarde de euro anual, din sectorul public şi privat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările