Războiul dintre oligarhii ucraineni a reînceput: Poroşenko a demis un guvernator care ocupase sediul unei companii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi concediat, Igor Kolomoiski (stânga)therussophile.org va avea în continuare putere asupra lui Petro Poroşenko (dreapta) FOTO therussophile.org
Chiar şi concediat, Igor Kolomoiski (stânga)therussophile.org va avea în continuare putere asupra lui Petro Poroşenko (dreapta) FOTO therussophile.org

Anul trecut, chiar înainte ca mogulul ciocolatei Petro Poroşenko să devină preşedintele Ucrainei, Igor Kolomoiski (avere netă de 1,3 miliarde de dolari) a fost numit guvernator al regiunii natale Dnipropetrovsk. Acum, cei doi oligarhi sunt încleştaţi într-o bătălie care pune în pericol viitorul imediat al ţării. Igor Kolomoiski a fost deja demis de Poroşenko din funcţia de guvernator.

Un scop important al „revoluţiei demnităţii“ de anul trecut din Kiev a fost să se pună capăt puterii distructive a miliardarilor ucraineni exercitată asupra ţării. Şi totuşi, unii dintre ei au sfârşit prin a conduce ţara, dar acum par a se fi reîntors la vechile obiceiuri, notează „Bloomberg“.

Cine este Igor Kolomoiski?

Kolomoiski a fost unul dintre mulţii eroi ucraineni din perioada post-revoluţionară. El a preluat guvernarea Dnipropetrovsk în timp ce Rusia începea să creeze probleme în estul Ucrainei şi în speranţa că va reuşi o revoltă împotriva guvernului pro-occidental interimar din Kiev. Pentru a păstra regiunea în Ucraina, Kolomoisky a devenit cel mai generos sponsor al naţionaliştilor din batalioanele de voluntari. Chiar şi flota de vehicule blindate folosite de a sa Privatbank, cea mai mare bancă retail din Ucraina, a fost desemnată pentru a fi folosită în conflictul din est.

Totuşi, Kolomoiski nu a fost complet altruist. El a făcut o campanie dură împotriva competitorilor, cum ar fi Rinat Akhmetov (avere netă de 6,7 miliarde de dolari) sau Viktor Pinciuk (1,5 miliarde de dolari), şi părea că se crede capabil să-şi extindă imperiul afacerilor la schimb pentru ajutorul pe care l-a oferit statului. El a continuat să-şi exercite putere asupra câtorva afaceri controlate de stat unde, sub conducerea fostului regim din Ucraina, şi-a instalat proprii directori.

Una dintre aceste afaceri de stat a fost Ukrtransnafta, operatorul ucrainean al gazoductului unde Kolomoiski avea plasat un loial, pe Oleksandr Lazorko, numit director executiv în 2009. Acea schimbare de conducere a rezultat în redistribuirea capacităţii gazoductului în favoarea unei rafinării neutilizate îndeajuns, aflată în proprietatea lui Kolomoiski. Astfel, rafinăria a putut primi petrol brut din Azerbaijan, asta fără a include şi costurile extra substanţiale pentru că îl transporta cu trenul. Gigantul rus Lukoil, care a fost nevoit să-şi închidă rafinăriile, s-a plâns că este eliminat din afacere şi că a fost nevoit să caute mijloace de transport alternative.

Poroşenko rămâne şi el un oligarh, în ciuda unei promisiuni neîndeplinite de a-şi vinde imperiul dulce, însă nu are niciun interes personal în afacerile cu petrol. Însă, independenţa ţi influenţa lui Kolomoiski reprezintă o ameninţare politică. „Era prea evident în controlul pe care îl exercita. Elita s-a speriat de el“, a declarat pentru Bloomberg Mustafa Nayyem, legislator din blocul electoral al lui Poroşenko.

Război la Ukrtransnafta

Săptămâna trecută, guvernul a numit un nou director executiv pentru Ukrtransnafta, însă omul lui Kolomoiski, Lazorko, nu a vrut să plece. Bodyguarzii noului director s-au luptat să intre printr-un cordon de securitate pentru a-şi introduce şeful în clădire.

Reacţia lui Kolomoiski a fost rapidă: el a ocupat sediul Ukrtransnafta cu un mic grup de bărbaţi în uniforme de camuflaj, fiind însoţit inclusiv de legislatori. Imaginile video ale raidului arată la fel de dramatic ca cele pe care le vedeam în anii '90, când primii miliardari ai fostei Uniunii Sovietice munceau să-şi facă primele milioane.

Igor Kolomoiski a venit cu oameni inarmati si a ocupat sediul unei companii de stat FOTO Twitter

Kolomoiski a ocupat sediul Ukrtransnafta cu un mic grup de bărbaţi în uniforme de camuflaj FOTO Twitter

Ce caută un guvernator regional în birourile unei companii de stat?

Când a fost întrebat de un jurnalist al Radio Libertatea ce caută un guvernator regional atât de târziu în birourile unei companii de stat, Kolomoiski a răspuns înjurând: „Am venit să te văd pe tine. Nu mai am când să-ţi văd faţa, Radio Libertatea. De ce nu întrebi cum a fost cotropită Ukrtransnafta şi cum au intrat aici duşmanii? Sau poate ai venit să-l vezi pe Kolomoiski? Am eliberat această clădire din mâinile ruşilor subversivi care o ocupaseră, iar tu şi Libertatea ta staţi şi vă uitaţi ca nişte demoazele care-şi privesc neputincioase soţii necredincioşi“.

Se pare că ministrul Energiei din Ucraina, Vladimir Demcişin, care l-a vizitat pe Kolomoiski la Ukrtransnafta, a primit un răspuns mai convingător, pentru că a decis să nu cheme poliţia pentru a-l scoate din clădire. 

Sevghil Musaeva, editorul celui mai popular website de ştiri din Ucraina, Pravda.com.ua, a citat un oficial ucrainean care spunea că Kolomoiski i-ar fi declarat lui Demcişin că, dacă este nevoie, ar putea aduce 2.000 de soldaţi voluntari la Kiev, „pentru că i se iau întreprinderile“. Prin „înreprinderi“ Kolomoiski se referea la Ukrtransnafta şi la o altă companie energetică de stat, Ukrnafta, unde are un mic număr de acţiuni, dar unde controlează conducerea. Săptămâna trecută, Parlamentul din Kiev a votat o lege care permite Guvernului să recâştige controlul unor asemenea companii. 

Chiar şi concediat, Kolomoiski ar avea putere şi influenţă

Mişcarea logică pentru Poroşenko a fost să-l concedieze pe Kolomoiski din funcţia de guvernator. Însă, averea şi influenţa lui Kolomoiski asupra batalioanelor de voluntari îi vor conferi în continuare putere. Atunci când el etichetează pe cineva „rus subversiv“, mii de oameni înarmaţi ascultă, fie şi pentru că el a fost mai capabil să-i echipeze şi să-i plătească decât a fost Kievul.

Kolomoiski este un om de afaceri prea iscusit pentru a provoca o lovitură de stat, dar nu-i va permite lui Poroşenko, care până de curând i-a fost egal, să facă ce vrea din el.

Potrivit unui comunicat de miercuri, preşedinţia l-a numit pe Valentin Reznicenko guvernator al regiunii Dnipropetrovsk. Comunicatul precizează că, în timpul discuţiilor cu Kolomoiski, preşedintele a afirmat că regiunea, un important centru industrial, ar trebui să rămână „un bastion al Ucrainei în est şi să apere pacea“.

Doi oficiali ucraineni au fost arestaţi în timpul şedinţei de Guvern

Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ucraina şi adjunctul său au fost arestaţi în timpul şedinţei de Guvern, potrivit agenţiei ruse TASS. Cei doi au fost acuzaţi de fraudă cu achiziţii publice.

„Serghei Bocikovski şi Vasili Stoieţki au fost reţinuţi în temeiul articolului 208. Birourile lor sunt percheziţionate“, a declarat un anchetator, citat de Digi24.

Potrivit ministrului de Interne, Arseni Avakov, achiziţiile de stat au fost efectuate prin intermediul unor societăţi private, care în cele din urmă au transferat veniturile în conturile celor doi din Insula Jersey.

Prim-ministrul Arseni Iaţeniuk a cerut agenţiilor din ţările occidentale „să se uite în toate tranzacţiile legate de aceste firme şi conturi, înregistrate în Cipru, pentru a fi siguri că întreaga schemă frauduloasă să fie dezvăluită şi cei responsabili să fie pedepsiţi“.

Revoluţia în Ucraina încă este în desfăşurare

În ciuda aspiraţiilor pro-occidentale, Ucraina rămâne o ţară condusă de oligarhi, jefuită ani întregi de un mic grup de oameni foarte duri. Până acum, ucrainenii nu au reuşit să-i îndepărteze, alegând pe rând să ţină partea unuia sau altuia în disputele lor de oameni puternici. Acest lucru înseamnă că revoluţia de anul trecut nu s-a sfârşit cu adevărat, iar cea mai bună speranţă este să continue această revoluţie prin mijloace paşnice, conchide Bloomberg.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite