Războiul hibrid al Rusiei contra Ucrainei şi miza lui economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presupusa retragere a trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina
Presupusa retragere a trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina

Utilizarea de mercenari, atacuri cibernetice, dezinformare ţintită: în Ucraina, Rusia nu se mai bazează doar pe strategia războiului clasic.

În numai câteva zile, Ucraina a fost ţinta mai multor atacuri: centrul ucrainean pentru securitate cibernetică a anunţat marţi că site-uri ale Ministerului Apărării şi băncilor Privatbank şi Oşadbank sunt vizate de un atac cibernetic. Unii clienţii nu-şi mai pot folosi cardurile, iar serviciile bancare online sunt întrerupte.

De asemenea, lupte tot mai intense sunt raportate de pe linia frontului din estul Ucrainei, între rebelii pro-ruşi din Luhansk şi Doneţk, antrenaţi de Rusia şi susţinuţi şi de soldaţi, şi armata ucraineană. În fine, să adăugăm şi vestea potrivit căreia Duma de Stat a Rusiei va recunoaşte republicile populare autoproclamate.

image


Viaţa merge înainte la Kiev

Lista ameninţărilor poate fi extinsă cu uşurinţă. Acestea sunt doar câteva dintre acţiunile individuale curente în războiul hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei de opt ani.

De multe ori, lumea nici măcar nu ia act de acest lucru. Pentru locuitorii Ucrainei, aceasta este viaţa de zi cu zi. "În războiul hibrid, mijloacele non-militare au un rol deosebit", spune Margarete Klein, expertă în chestiuni privind Europa de Est, de la Fundaţia Ştiinţă şi Politică (SWP) cu sediul la Berlin.

"Nu este neapărat vorba de cucerirea militară a unui teritoriu, ci de asigurarea influenţei. Demonstraţiile militare de putere, cum ar fi desfăşurarea de trupe din aceste zile, exerciţiul militar din Belarus, dar şi comunicarea bine sincronizată, de pildă în anunţul de retragere, fac parte dintr-un set mai larg de instrumente. Este vorba inclusiv despre stabilirea discursului public."

Or, preşedintele rus Vladimir Putin este un "maestru în acest domeniu".

Agitaţie în lume, calm la Kiev

Margarete Klein

image

Cine consultă reţelele sociale din Ucraina în aceste săptămâni şi vorbeşte cu oamenii, ar putea fi surprins să descopere că, în vreme ce politica mondială discută cu maximă îngrijorare despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, mulţi interlocutori aflaţi la faţa locului sunt surprinzător de calmi.

Însă există, desigur, familii care sunt îngrijorate şi care se gândesc chiar să părăsească ţara pentru a se alătura rudelor lor din Germania sau Polonia. Unele surse afirmă că Israelul pregăteşte o amplă operaţiune de evacuare a evreilor din Ucraina.

La Kiev domneşte calmul. Oamenii s-au obişnuit în mod evident cu războiul hibrid purtat de Rusia împotriva ţării lor, fiind probabil mai rezistenţi decât agitata presă internaţională. În definitiv, aceste lucruri au început a se petrece acum mai bine de opt ani, după aşa-numita "Revoluţie a demnităţii" din Maidan.

"Este vorba despre o strategie de uzură prin care se încearcă exercitarea de presiuni, în primul rând în plan intern, asupra Ucrainei. Scopul pe termen lung este reaşezarea ţării pe un făgaş pro-rusesc", spune experta de la SWP.

"Un alt obiectiv este şi inducerea unui sentiment de suprasaturaţie faţă de Ucraina în Occident", mai spune Klein. În opinia expertei, acesta este motivul pentru care situaţia alternează între tensionare, dezamorsare şi din nou tensionare.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat în repetate rânduri în legătură cu o iminentă invazie a trupelor ruseşti în Ucraina.

image

Esenţială este sedimentarea anumitor senzaţii. "De pildă, prin portretizarea conducerii SUA ca fiind paranoică. Acest lucru include anunţul retragerii trupelor ruseşti chiar în momentul în care cancelarul german Olaf Scholz se află în vizită la Moscova", explică Margarete Klein.

"Pe de altă parte, nu vedem încă suficiente dovezi ale unei retrageri substanţiale, în special a acelor unităţi care au fost transferate de departe, din Siberia sau Orientul Îndepărtat. Abia acesta ar fi, de fapt, un semnal de retragere. În schimb, ruşii nu fac decât să retragă trupe care pot fi readuse rapid."

Putin vrea să lovească economia Ucrainei

Acest spectacol militar are efecte substanţiale asupra Ucrainei. De pildă, din pricina ameninţării războiului, reală sau nu, compania "Ucraine International" şi-a pierdut pe neaşteptate poliţa de asigurare şi a anunţat că îşi va muta aeronavele în străinătate.

Guvernul a trebuit să ia în considerare înfiinţarea unui fond de securitate pentru compania aeriană în valoare de jumătate de miliard de euro.

Margarete Klein este convinsă că drumul pro-european al Ucrainei este susţinut economic de Vest şi mai cu seamă de Uniunea Europeană. Prin urmare, unul dintre obiectivele Rusiei în războiul hibrid este să torpileze economia Ucrainei.

Rusia nu este interesată primordial de existenţa unui tampon de securitate împotriva ţărilor NATO din Europa de Est, ci are în vedere să pună capăt cu totul cursului occidental al Ucrainei. "Războiul hibrid creează nesiguranţă, iar ea este menită să sperie investitorii."

Recuperare rapidă după prăbuşire

image


Un atac petrecut la Luhansk pe 17 februarie 2022 a lovit o grădiniţă

Cursul occidental al Ucrainei a consemnat un succes economic remarcabil. Anul trecut, balanţa comercială dintre Germania şi Ucraina şi-a revenit în doar un an de la şocul pandemiei din 2020, iar acum a revenit la 7,7 miliarde de euro.

"Se consolidează impresia că Ucraina îşi poate reveni de una singură", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ germano-ucrainene, Alexander Markus, în timpul unei conferinţe online la începutul acestei săptămâni.

În ceea ce priveşte războiul hibrid al lui Putin, expertul a spus: "Nu cred că va funcţiona. Văd în această ţară tineri care vor să creeze ceva."

Spiritul revoluţiei pro-europene din Maidan face ca Ucraina să fie atât de interesantă pentru investitorii occidentali. La acea vreme, mulţi dintre ei erau elevi şi studenţi. Astăzi, câţiva dintre ei sunt fondatori de start-up-uri şi tineri antreprenori.

Acest lucru explică de ce Kremlinul escaladează în prezent războiul hibrid. Ascuns în spatele chestiunii aderării Ucrainei la NATO, Putin a lăsat să se înţeleagă că Rusia a luat act de succesele proeuropene din Ucraina.

"Se spune că Ucraina nu va fi admisă mâine. Când va fi admisă? Se spune că atunci când va fi pregătită", a spus Putin. Apoi, liderul rus a adăugat: "Iar atunci s-ar putea să fie deja prea târziu pentru noi."

Frank Hofmann - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite