Război în Ucraina. Guvernatorul regiunii Lugansk anunţă înrăutăţirea situaţiei la Severodoneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupte dure în Severodoneţk FOTO Profimedia
Lupte dure în Severodoneţk FOTO Profimedia

Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei "s-a înrăutăţit puţin", a apreciat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters.

"Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi", a spus oficialul la televiziunea naţională ucraineană.

Severodoneţk este unul din punctele cele mai fierbinţi ale frontului din Donbas, unde Rusia şi-a concentrat forţele în această fază a invaziei în Ucraina începute în 24 februarie.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev.Armata rusă încearcă să cucerească întregul Donbas care a fost parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi din 2014.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

 Contraatacurile armatei Ucrainei slăbesc poziţia ruşilor

Forţele ucrainene reuşesc să încetinească cu succes operaţiunile ruseşti de încercuire a poziţiilor ucrainene din regiunea Lugansk, precum şi atacurile frontale ruseşti din Severodoneţk, prin contraatacuri locale prudente şi eficiente în Severodoneţk şi prin apărarea malului vestic al râului Siverski Doneţ, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Oficialii ucraineni au raportat la că forţele de apărare au respins avansurile ruseşti în Severodoneţk şi împiedică în mod activ avansurile ruseşti asupra Lisicianskului dinspre sud-vest.

Şeful administraţiei din regiunea Lugansk, Serhi Gaidai, nu a fost de acord cu prognoza Ministerului britanic al Apărării de vineri, potrivit căreia forţele ruseşti vor cuceri restul de 10% din regiune în următoarele două săptămâni, susţinând că forţele ucrainene au suficiente întăriri şi echipamente pentru a efectua contraatacuri suplimentare şi pentru a-şi apăra poziţiile.

Gaidai a remarcat că forţele ruseşti au încredere în mod eronat în propriile succese, permiţând apărătorilor ucraineni să provoace pierderi mari împotriva unităţilor cecene care nu-şi dau seama ce li se întâmplă.

Bloggerul militar pro-rus Voenkor Kotienok Z a susţinut că este puţin probabil ca forţele ruseşti să străpungă apărarea ucraineană din Lisiciansk de la Severodoneţk (prin continuarea atacurilor frontale şi o traversare a râului Siverski Doneţ) şi va trebui probabil să finalizeze deplasarea de la Popasna dacă speră să captureze Lisiciansk.

Voenkor Kotyenok Z a afirmat că forţele ucrainene ar putea împiedica traversarea râurilor ruseşti din Severodoneţk şi a subliniat că forţele ruseşti nu şi-au asigurat încă accesul la două autostrăzi cheie către Lisichansk. Generalul Alexander Dvornikov, cunoscut drept „măcelarul din Alep” şi care din aprilie este comandantul trupelor ruse de din Ucraina, are termen ca până în 10 iunie fie să captureze complet Severodoneţk - unde se dau lupte grele - fie să blocheze total autostrada Lisiciansk-Bahmut şi să o ia sub control, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de CNN.

Ministerul britanic al apărării susţine în raportul de ieri privind evoluţia războiului că atacul ruşilor asupra Kievului a fost, cel mai probabil, o încercare de a da peste cap furnizarea de armament de către Occident.

Blocada ruşilor la Marea Neagră

În urma pierderii navei amiral Moskva în aprilie, trupele ruseşti au comasat, cel mai probabil, elemente ale apărării aeriene în Insula Şerpilor, din vestul Mării Negre, se mai arată în raport. Printre acestea figurează sisteme SA-15 şi SA-22, mai spun britanicii.

Este probabil ca aceste sisteme să fie amplasate pentru a asigura apărarea antiaeriană pentru navele ruseşti care operează în zona Insulei Şerpilor.

Activitatea Rusiei din zona insulei are ca scop şi blocada asupra exporturilor de cereale ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite