Război în Ucraina. Cine sunt cecenii care luptă împotriva ruşilor: „Mă vor tortura şi mă vor expune la televizor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Islam, un cecen care luptă împotriva ruşilor în războiul din Ucraina, nu se aşteaptă la o soartă bună dacă va fi capturat de inamic. El spune că va fi torturat şi expus la televizor, iar cei ca el vor îndura aceeaşi suferinţă.

Disidentul are 33 de ani şi s-a refugiat în Polonia de aproape două decenii. Totuşi, în luna aprilie el s-a alăturat Batalionului Şeicul Mansur, înfiinţat în 2014 după anexarea Crimeii şi format în principal din veterani ai războaielor cecene. Grupul a fost numit după unul dintre comandanţii militari ceceni care s-a opus expansiunii ruseşti în Caucaz în secolul al XVIII-lea.

Islam nu este singurul cecen care luptă împotriva ruşilor, ca el mai sunt „câteva sute de bărbaţi” cu părul ras şi cu barba lungă. Ei au venit în război pentru a ajuta soldaţii ucraineni să facă faţă atacurilor armatei ruse.

Bărbatul a discutat cu reporterii de la AFP în Zaporpjie, dar nu a vrut să ofere detalii despre numărul de ceceni din război sau despre poziţionările lor, de frică să nu păţească ceva rudele din Cecenia.

Soldatul spune: „Vrem să arătăm că nu toţi cecenii sunt ca ei, dar că mulţi dintre noi îi văd pe ruşi ca pe nişte agresori şi ocupanţi”. În plus, el descrie războiul din Ucraina cu un aer de deja vu: „Este ca o călătorie în trecut, o continuare a ceea ce a început în Caucaz”, scrie The Moscow Times.

Acesta spune că şi capitala Groznîi a avut aceeaşi soartă ca şi Mariupol, fiind distrusă de bombele ruseşti în urmă cu mai bine de două decenii. Mica republică majoritar musulmană a fost devastată de două războaie sângeroase. Ultimul, iniţiat de Vladimir Putin în 1999, a dus la instalarea la conducerea Ceceniei, în 2007, a lui Ramzan Kadîrov, un aliat fidel al preşedintelui rus şi care conduce cu o mână de fier, reprimând dur orice critici.

Evenimentele au dus la formarea unui grup de ceceni de aproape 250.000 de persoane care s-au răspândit în Turcia, alte ţări europene şi Emiratele Arabe Unite. 

„Am decis să mă alătur batalionului pentru a spăla onoarea cecenilor, pe care Moscova încearcă să îi facă să treacă drept terorişti”, spune Islam, care documentează pe internet crimele de război ruseşti, ceea ce îi aduce ameninţări.

Cecenii nu sunt integraţi oficial în armata ucraineană şi sunt echipaţi cu uniformele şi armele recuperate de la ruşi. Primesc hrană de la civilii care îi privesc cu ochi buni şi cu braţele deschise. 

În trecut, autorităţile ucrainene au fost sceptice în privinţa acestor ceceni, mulţi dintre ei fiind înscrişi în Statul Islamic. Unii au fost incluşi pe o listă de sancţiuni împotriva terorismului de către elementele pro-ruse aflate la putere, deoarece sunt căutaţi de Interpol la cererea Moscovei.

„Dar toate astea se întâmplau înainte de invazie, iar acum viziunea guvernului asupra noastră s-a schimbat”, spune Islam, care aminteşte că şi creştini luptă în batalion, care acum este văzut ca un „aliat”, a punctat soldatul Islam, care nu a dorit să-şi dezvăluie adevăratul lume.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite